{ "title": "Ahududu Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Ahududu-Fidani-94.jpg", "date": "21.01.2024 00:32:02", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Ahududu fidanı; ülkemizin batıdan doğuya ve kuzey bölgelerinde yetişen, rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle de nem oranı fazla olan yerlerde, doğal olarak kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Halk arasındaki ağaç çileği, kırmızı böğürtlen gibi çeşitli isimlerle bilinir. Son yıllardaki gerek dondurulmuş ürünler kategorisindeki ihracat yeri gerekse son zamanlarda gelişen dondurma çeşitleri ile oldukça önemli bir yere sahiptir. Ahududu bitkisi orta veya orta küçük çalı bitkileridir, özel bir toprak veya bakım gerektirmezler, ayrıca ahududu bitkisi, su tutma ve geçirgen kapasitesi yüksek topraklarda daha yüksek verim alınmaktadır.

Ahududu fidan üretimi nasıl yapılır?

Ahududu fidanı üretiminin en önemlilerinden birisi kök sürgünlerinden büyüyen fidanlardır. Ahududu bitkisinin her yıl köklerden çıkan sürgünler mevsimi boyunca gelişim ve büyümelerini tamamlarlar, bu sürgünler sonbaharla birlikte yaprakların dökülmesi ile ilkbahara kadar köklerinden yetişen bu sürgünler, kökleri ile sökülerek ahududu fidanı olarak kullanılırlar, kışları sert geçen bölgelerde en uygun fidan sökümü ilkbahar aylarıdır.

Diğer bir ahududu fidanı üretimi ise köklerinden elde edilen çileklerdir. Sonbaharda yaprakların dökümünden hemen başlayan dönem ile ilkbaharda gözlerin belirginleşmesine kadar geçen sürede, 2 ila 10 milimetre kalınlığa 5 -10 santimetre uzunluğa kadar muhtelif kalınlıklarda köklerden parçalar hazırlanır. Bu kök parçaları dikime kadar nemli bir ortamda tutularak kurumaları önlenir. Alınan kökler dikim yapılacak arazide 50 -80 santimetre aralıklarla ortalama 4 santimetre derinliğe yatay biçimde dikilerek üzeri kapatılmaktadır. Bu çeliklerde bulunan gözler ilkbaharla birlikte patlar ve dikime hazır fidan haline gelmektedir.

Modern doku kültürü yöntemi se, kontrollü bir ortamda büyütülen ana bitkilerin büyüme noktalarının olduğu yerlerden yaklaşık 0,1 ile 0,3 milimetre civarında küçük parçalar alınmaktadır. Bu örnekler sterilize edilmiş özel tüplerde özel besin ortamlarında korunarak büyüme odalarında muhafaza edilirler. Işık, nem ve sıcaklık gibi şartların iyi sağlandığı büyüme odalarında çoğaltılarak bitkiler oluşturulur, bu bitkiler önce küçük saksılara, daha sonra da daha büyük saksılara alınarak dış ortam şartlarına alıştırılarak büyütülürler.

Ahududu fidanı cinsleri

Meeker cinsi ahududu; makine ile hasada uygun, güçlü bir şekilde gelişen, kırmızı renkli, iri meyveli, orta sertlik derecesine sahip kaliteli ve taze işlemeye uygun bir cinstir.

Heritage cinsi ahududu; dik büyüyen, güçlü ve gelişen bir yapıya sahiptir, geç dönemlere kadar ürün hasadı yapılabilen ve farklı bölgelere, iklimlere iyi uyum sağlayan, meyvesi sert ve orta iriliktedir, orta düzeyde kırmızı olup, tadı orta düzeydedir ve derin dondurulmaya uygundur, iklimi serin bölgelerde geç olgunlaşma süresi bulunmaktadır.

Willamette cinsi ahududu; farklı bölgelere çok kolay uyum sağlayabilen, güçlü bir şekilde gelişen, zararlılara ve hastalıklara dayanıklı, makine ile hasada uyumlu bir ahududu cinsidir. İklimi sıcak olan bölgelerde sonbahar hasadı da alınabilmektedir. Willamette cinsi ahududu, konik yapıda, kırmızı renkli, yapısı iri ve sert olmakla beraber tadı iyi olup işlemeye oldukça elverişli bir cinstir.
" } ] }