{ "title": "Altay Ceviz Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Altay-Ceviz-Fidani-78.jpg", "date": "21.01.2024 09:05:23", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Altay Ceviz Fidanı, Asıl vatanı Sibirya olan Altay Ceviz diğer ağaçlarla melezleme metodu ile elde edilmiş ceviz türüdür. Türkiye'deki girişimcilerin Ar-Ge çalışmaları sonucunda ülkemiz şartlarına uyarlanmış özel üretim Altay Cevizi fidanlarını kendi bahçelerinde denemelerden sonra fidanları yetiştirmeye başlamışlar.

Altay Ceviz fidanı: Altay ceviz fidanı aşısız olarak direkt tohumdan yetiştirilmektedir. Altay Cevizinin kökleri 30–35 metre derinliğe kadar genişleyebilmektedir. Üç yıl boyunca bahçede ot mücadelesi, gübrelemesi, sulaması yapılmalıdır. Bahçenin sulaması, 15 mayısta başlayıp 15 ağustosta son verilmelidir. Üçüncü yıldan sonra ise mevsim normallerinde yağmur yağarsa suya fazla ihtiyacı yoktur. Yağmur miktarı 500 ml altında olduğu dönemlerde mayısta başlayıp 15 ağustosta suyunu kesmek şartıyla ayda bir kez sulanmalıdır. Ağacın boyu 5–6 metre uzamakta olup, yerli cevizlere kıyasla kısadır. Yerli cevizler -25 ºc ile 38ºc iklim ortamında zarar görmeden yaşayabilmesine rağmen Altay Ceviz türü -50ºc ile 50ºc sıcaklık aralığında yaşayabilmektedir.

Yerli ırk cevizlerden 15 gün sonra çiçeklenmektedir. Homogamy yapıya sahip olduğundan tozlanmasını başka tozlayıcıya ihtiyacı duymadan kendi gövdesindeki çiçeklerle yapmaktadır; yerli cevizler ise farklı ceviz ağaçların çiçekleri ile tozlanmaktadır. Kabuğu ince olduğu için kırması ve ayıklaması kolay olmaktadır ve cevizin içi tüm olarak parçalanmadan çıkmaktadır. Meyve tutkunluğu salkım olup 12.14.16.18 biçimindedir. Altay Cevizinin yağ oranı %60 gibi orana sahiptir. Bir kg kabuklu cevizden yaklaşık 520 gram iç çıkmaktadır. Cevizin çapı 3,5 cm ağırlığı ise 12-13,5 gramdır.

Altay Ceviz fidanlarının dikimi: Fidanları olduğu gibi 5x5 metre veya 7x3.5 metre mesafede dikilmelidir. Fidan çukurlarına 90x60 cm ebadında kazıp dibine bir kürek yanmış hayvan gübresi ya da organik gübre atılmalıdır. Can suyu ile TKİ sıvı hümik asitte kullanabilirsiniz. Özellikle ilk üç yıl dibinde yabani ot olmamasına dikkat edilmelidir. Üç yıl boyunca fidanların çiçekleri toplanarak ağacın gövdesinin gelişmesi ve kuvvetlenmesi sağlanarak dördüncü yıl meyveye bırakılmalıdır.

Dördüncü yıl bakıma bağlı olarak ağaç başı 7-12 kg, sekizinci yıl ise ortalama 70-80 kg arası meyve vermektedir. Eylül ayının 15 gibi olgunlaşan meyveleri sırıkla silkelemeye ve çırpmaya gerek kalmadan kendiliğinde dibine dökülmekte ve altıncı yılda bakıma bağlı olarak ağaçların kolları meyve ağırlığından dolayı kırılmalarını önlemek amacıyla dayama sistemi ile destek verilmesi gereklidir. Altay Cevizin budanma ihtiyacı da yoktur. Altay Ceviz taban suyu 5 metreden yukarı olan, tuzlu, killi toprak haricinde tüm toprak türlerinde, deniz seviyesinden 200-1800 metre yükseklikte arasında yetişmektedir.

" } ] }