{ "title": "Antep Fıstığı Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/antep-fistigi-fidani(1).jpg", "date": "19.01.2024 05:29:05", "author": "Dilek KOÇER", "article": [ { "article": "Antep fıstığı fidanı, sakız ağacı familyasından yenilebilen kabuklu bir meyvedir. Ülkemizin bazı illerinde Şam fıstığı diye de bilinir.

Antep fıstığı fidanı dikim alanlarını belirlemede önemli faktör sıcak iklim olmasıdır. Yaz ayının meyvesi olması nedeni ile gelişmesi ve olgunlaşması uzun süreli sıcaklıklar ister, soğuk ve sert kışlara dayanamayan bir bitkidir. Türkiye'nin çeşitli sıcak iklimi olan yerlerinde Mart sonu, Nisan aylarının başlarında ağaçlar uyanarak Nisan ayının sonlarında ağaçlar çiçek açmaya başlar. Güçlü kök bakımından bu ağaç her türlü toprakta yetiştirilebilen bir bitkidir.

Antep fıstığı yetiştirebilmek için geniş arazi alanında dikim yapılmalıdır. Fidanlar dikim için açılan çukurların dibine yanmış ahır gübresi atılarak fidan dikim yapılır ve hemen can suyu verilmesi gerekir. Atılan ahır gübresi mutlaka yanmış olması gereklidir, yaz aylarında fidanlar en az iki defa sulanmalıdır. Dikilen fidan köklerinin tutma şansını artırmak için evcil yapılmalıdır. Bu dikimler sonbahar ya da ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Fidanların aşı yerleri toprak ile kapatılmamalıdır, yoksa kapatılan yerlerde kuruma oluşur. Fidan dikimleri yağmurların kesilmesinden sonra yapılır, araziye sıralı 8-11' li fidanlar dikilmelidir, yanlarına birer tane erkek fidanlarda dikilmelidir. Yapılan bir yanlış ise üreticiler erkek ağaçların dikimlerinde kararsız kalmalarıdır. Bu yanlış tozlaşmayı engelleyerek ürün alımında çok büyük zararlara uğratmasıdır. Dikilen fidanlar kontör sürümler yapılarak fidanların etrafları çapa yapılmalıdır. Evcik yapılmayan fidanlarda Temmuz ve Ağustos aylarında çok sıcak havalarda kurumalar meydana gelmektedir.

Sonbahar aylarında fidanlarda yaprak dökümünden önce kuruyan dallar temizlenmelidir. Tutmayan fidanların yerlerine tekrar ilkbaharda yeni bir fidanlar dikilmelidir. Fidanlar başparmak kalınlığı olduklarında aşı yapılmalıdır, üzerinde meyve gözü olmadan yapılmalıdır. Uyur gözler uyanmadan aşı kalemi yapılmalıdır, yapılan aşılar 10-15 gün sonra belli olur. Göz irileşmiş, kabarmış, kabuk rengi parlak ve dokunulduğunda yaprak sapları düşüyorsa aşı tutmuştur. Eğer yaprak sapları kurumuş kopmuyorsa aşı tutmamıştır, yapılan düzenli budamalar da hem ağacın ömrü uzamakta hem de verim açısından daha fazla ürün alımında kolaylık sağlamaktadır. Hasat esnasında önce yere dökülen meyveler toplanır, sonrasında yerlere örtüler serilerek üç ayaklı merdivenler sayesinde ürün toplaması yapılır. Hasat yapılan meyveler ayıklanıp, sonrasında temiz bezlere serilerek güneşte kurutularak depolanır.
" } ] }