{ "title": "Armut Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/armut-fidani.jpg", "date": "18.01.2024 22:28:45", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "Armut Fidanı, Türkiye'de yaklaşık olarak meyve yetiştirilmesi bakımından beşte birini yumuşak olan çekirdekli meyveler yani ayva, elma ve armut fidanı çeşidi oluşturmakta ve bunun da yaklaşık olarak %18'i armuttur. Dünyada üretilen armut bakımından yurdumuz Amerika, Japonya, İspanya, Fransa ile Almanya'dan hemen sonra 6. Olarak yer aldığı bilinmektedir.

Armut fidanı için gerekli olan iklim türü

Armut ılıman bir iklimin meyvesidir. Kış aylarında elma kadar olmasa da dayanıklı olduğu söylenebilir. Armutlar özellik bol güneş alan ve yaz aylarında oldukça sıcak olan yerlerde kolayca yetiştiğini söyleyebiliriz. Armutta don vurma olayı söz konusu olduğundan don tehlikesi olmayan yerlerde armut fidanının kurulumunun yapılması şarttır. Armut fidanını yetiştirmeyi kısıtlayan en etkili faktörlerin başında aslında kışın soğuk alma ihtiyacı gelmektedir. Armut fidanında kış soğuklama ihtiyacı yaklaşık olarak 7 derecenin altında geçen süre 1200 saat olarak giderilmesi gerekir. Eğer armut ağaçlarının bu belirtilen ihtiyacı giderilmez ise çiçeklenme durumu geç ve de düzensiz bir biçimde gerçekleşir.

Armut fidanı için toprak isteği durumu

Armut fidanı toprak bakımından seçici olduğu söylenemez. Bunun yanı sıra toprak ne kadar derin, sıcak, geçirgen ve de besin maddesi bakımından zengin olur ise armut fidanı gelişmeleri de o kadar iyi olur ve verim bakımından da o nispette yüksek oranda fayda sağlanır. Oldukça kuru, taşlı ve derinliği az olan toprak türlerinde yetişen armut fidanları ise meyve bakımından biçimsiz ve oldukça çok kumlu olduğu söylenebilir. Nemli ve ağır olan topraklarda yetiştirilmesi sağlanan sofralık armutların orta kısımları kaba ve de tatları oldukça yavan olur. Bol verim sağlanan armut fidanları ve yüksek kalitede meyveler elde etmek isteyen bir birey için armut fidanının derin, sıcak, geçirgen ve iyi drene edilmiş olan tınlı toprak türlerinden yetiştirilmesi gerekmektedir.

Armut fidanları anaçları

Armut fidanlarında üretildiği toprak ve elde edilecek olan ağaçların büyüklüğü bakımından başlıca bilinen iki çeşit anaç kullanıldığı bilinmektedir. En bilinen anaç türü ise armut çöğürleridir. Bunlar oldukça büyük ağaç meydana getirirler ve çok derin toprak isterler. Bodur bir ağaç elde etmek için ise ayva anacı üst kısımlarına aşılanabilir. Bu durumda da daha az derin toprakların dikimi sağlanabilir. Fakat bahsetmiş olduğumuz ayva anacı kışın armut çöğürü kadar dayanıklı değildirler. Ayrıca ayva anacı fazla kireçli toprakları da sevdiği söylenemez.

Armut fidanı çeşitleri

Armut fidanı çeşitleri ya tamamen ya da kısmen kendisine kısır olduğu söylenebilir. Yani sadece tek başlarına iken yeterli bir miktarda verim sağlanamaz. Bundan ötürü güvenilir ve bol verim almak istiyorsanız birbirini iyi dölleyen ve aynı zamanda da çiçek açabilen çeşitleri de birlikte dikilmesi gerekmektedir. Bahçeye ürün ekerken tozlayıcıları da çeşitli bir biçimde yerleştirmek gerekmektedir. En azından her yıl için devamlı bir şekilde istikrar sağlayabilmek için yani sürekli olarak ürün alabilmek adına tozlayıcı miktarını yüzdelik dilim olarak 20 ile 50 civarlarında ayarlamak gerekmektedir. Tozlayıcılar eşit bir miktarda dikilmesi gerekmektedir.

Armut fidanlarından verim alabilmek için sadece tozlayıcıların olması da yeterli olduğu söylenemez. Bunun yanı sıra iyi bir tozlanmanın sağlanabilmesi için bahçenizde mutlaka arıların da bulunması şarttır. Diğer bilinen meyve türlerinden biraz daha farklı bir şekilde armut fidanı ve çiçeği içerdiği şeker oranı bakımından düşük olan çok az bir miktar nektar ürettiği bilinmektedir. İşte tam da bu yüzden yetiştirilecek olan armut bahçelerinde daha çok miktarda tozlayıcı türü ve arı çeşidi bulunması gerekmektedir. Yaklaşık olarak 4-5 dekara kadar kuvvetli arı kolonisinin olması daha uygundur.

Hasat zamanı geldiği zaman erken olan üründen geç olana kadar üretimi tahmin edilen çeşitleri için temmuz ayının başında ve de eylül ayının sonunda yaklaşık olarak da on günlük bir arayla toplanması gerekmektedir. Bilinen armut fidanı çeşitleri ise şunlardır:

Akça armudu fidanı, Mustafabey armudu fidanı, Wilder armudu fidanı, Beurre Precoce Morettini armudu fidanı, Coscıa armudu fidanı, Santa Maria armudu fidanı, Dr. Jules Guyot armudu fidanı, Satrkrimson armudu fidanı, Williams armudu fidanı, triumph de Vienne armudu fidanı, Grand Champton armudu fidanı, Beurre Hardy, Abbe Fetel armudu fidanı, Duchesse Dangouleme armudu fidanı, Beurre Bosc, Doyenne du Comice, Beurre Clairgeau, Passa Crassane ve Ankara armudu fidanını sayabiliriz.
" } ] }