{ "title": "Aşılı Gül Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Asili-Gul-Fidani-92.jpeg", "date": "19.01.2024 14:33:54", "author": "Figen Canbolet", "article": [ { "article": "
Aşılı gül fidanı, Güllere yapılacak aşılama teknikleri, bölgenin iklim şartları ve toprağın fiziki yapısı ile ilgilidir zira bölgenin iklim şartlarına göre seçilen aşı çeşidi başarıyı ve üretimdeki artışı da beraberinde getirmektedir. Sonuç olarak güller ekildiği bölgeler ve iklim şartlarına uygun aşılamalarda korunup, çoğaltılabilir, ilaçlama ve aşılama yöntemleri ile zararlar en aza indirilebilir. Bu durumu bir örnek ile açıklayacak olursak; R. Multiflora -20-23 dereceye maruz kaldığında çok zor dayanır. Buna karşın R. Canina, -35 dereceye kadar dayanıklılık gösterebilmektedir. Fakat kültür formu ise -20 derecenin altındaki düşük sıcaklığa dayanıklılık gösteremediklerinden kış mevsiminde korunmaya alınması muhakkaktır. Baston güllerinde, yani yüksek aşı uygulaması yapılan güllerde aşı yeri don durumunda büyük zararlar görmektedirler. Bundan dolayı yüksek aşılı güllerin daha çok ılıman iklim şartlarında kullanılması büyük önem taşır. Eğer sert bir iklimde bu aşı uygulanacaksa aşı yerinin korunması gerekmektedir. Gül fidanının kök bölgesinde 30 cm'ye kadar toprağın siper edilmesi her aşılama tekniğinde uygulanması gerekmektedir. Aşı uygulaması öncesinde fidanlar incelenip, en az 10-15 gün bol bol sulanması gerekmektedir.

Aşılı Gül fidanı ve aşı çeşitleri

Güllerde İngiliz Aşısı: Bahar aylarında yapılan bir aşıdır. Nisan ayı ile mayıs ayı arasında yapılır.

Güllerde Kalem Aşısı: Aşılama işlemi yapılacak olan bölüm yarılarak içine ilaçla hazırlanan kalemler konur ve macun yardımı ile kapatılır. Aşı işlemi yapılacak gülle kalem alınacak bölümün kalınlıklarının birbirine eşit olmaları dikkat edilmesi gereken bir husustur. Kesilen kalem, aşı işlemi yapılacak gövdeye havayla teması tam kesilecek şekilde sıkıca bağlanmalıdır.

Güllerde Göz Aşısı: Türkiye'de en yaygın aşılama tekniğidir. Bu teknik ile sene içerisinde ticari gül fidanları elde edilir. Göz aşısı üzerinde göz bulunan kabuk parçasıdır. Anaç, özel aşı bıçağı ile T harfine benzer bir kesik atılır, içindeki göz çıkartılıp yerine diğer gövdeden çıkarılan göz yerleştirilir ve bir bez yardımı ile bağlanır. Her aşının olduğu gibi bu göz aşısının da zamanı vardır ve yapılacağı mevsime göre durgun göz aşısı ve sürgün göz aşısı olmak üzere ikiye ayrılır.

Sürgün göz aşısı: Temmuz ve Eylül ayları arasında, kışların sert olduğu bölgelerde uygulanır.

Durgun göz aşısı: Mayıs ve temmuz ayları arasında kışların ılık olduğu bölgelerde uygulanır.

Gözün alınması 4 ana unsurdan oluşur
Aşılı Gül fidanı, Göz Aşısı Sonrası Bakım Süreçleri

Aşı işlemi yapılırken havanın ılık ve çok sıcak olmamasına azami dikkat edilmelidir. Özellikle serin akşamlar aşının tutma oranını arttırmaktadır. Aşı yapılmış fidanın her gün periyodik olarak sulanması şarttır. Yapılan aşının tutma süresi yaklaşık 2 haftada belli olur. Bu süreden sonra bağlacın gevşetilip gevşetilmeyeceği belli olur. Bazı aşılar tutmayabilir, bunu aşı yerinin siyahlaşıp, kurumasından anlayabilmekteyiz. Aşının tuttuğunu ise gelişiminden anlarız.

" } ] }