{ "title": "Ayva Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Ayva-Fidani-57.jpg", "date": "21.01.2024 04:49:49", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Ayva Fidanı, Tek başına yenilebileceği gibi komposto ve reçel olarak tüketilebilen bir meyve olan ayva ülkemizde Akdeniz Bölgesi, İzmir, Burdur, Amasya Ankara ve Ayvalık şehirlerinde yetiştirilmektedir. Kış soğuklarına dayanıklı olan bu meyve türünü yetiştirmek oldukça kolaydır.

Ayva fidanı nasıl dikilir? Ayva fidanı sonbahardan ilkbahar mevsiminde kadar dikilebilir. Ayva fidanı dikmek için en uygun zaman çok soğuk olmayan ve yağışsız dönemlerdir ve bu fidanı dikmek için fazla köklenmiş olmasına gerek yoktur. Çünkü kökü çok derine ilerlemez. 60 cm derinliğinde açılacak çukur ayva fidanı dikilmesi için yeterlidir.

Ayva fidanı ekolojik istekleri

İklim, ayva fidanı için en uygun iklim deniz iklimidir. Aynı zamanda İç Anadolu Bölgesi gibi deniz iklimi olmayan bölgelerde de rastlanmaktadır. Fakat vadi içlerinde ve uygun yönergelerde yetiştirilmektedir. Armut fidanı gibi kış soğuklarına dayanıklı olan ayva fidanı aşırı rüzgârlı yerleri sevmez ve rüzgârda dalları kırılarak meyve dökümüne uğrayabilir. Yapraklarının hassas olması nedeniyle aşırı yağış alan bölgelerde iyi yetişmez.

Toprak, sıcak, kumlu, geçirgen toprakları seven ayva fidanının, nemli ve soğuk topraklarda verimi düşer, meyveleri susuz ve sert kalır.

Ayva fidanı bakımı nasıl yapılır?

Toprak işleme, yüzlek köklü olan ayva fidanı toprak işlemesi sık yapılmamalıdır. Eğer toprak işlemesi yapılacaksa toprağa derin sürüm yapmamalı, yüzeysel işlemler yapılmalıdır. Boy almış otlar temizlenmeli ya da yabancı otlara ilaçla müdahale yapılmalıdır. Sonbahar ve kış mevsiminde toprağa bir kez işlem yapılması yeterlidir.

Sulama, fidanın sağlıklı olarak gelişebilmesi için ve kaliteli meyve alabilmek için fidanların düzenli sulanmaya ihtiyacı vardır. Sulama aşırı olmamak kaydıyla ağacın gövdesine gelmeden damlama veya mini yağmurlama sistemi ile yapılmalıdır.

Gübreleme, doğru gübreleme yapılması için ayva fidanlarının bulunduğu toprak analizi düzenli olarak yapılmalıdır. Yapılan analizler ışığında toprağın ihtiyacı olan gübre belirlenebilir. Kimyasal gübre verilecekse fidanın kök ve gövdesine zarar vermeden taç iz düşümü içerisine uygulamalıdır. Fidanın ihtiyaç duyduğu mikro elementler ise toprağın ihtiyacına göre verilebilir. Ayva fidanlarına aynı zamanda organik gübre de verilmelidir.

Budama, ayva fidanı budaması fidanın alınması ile başlayan bir işlemdir. Ayva fidanının budanması genellikle fidanın doğal büyümesine benzeyen kase, vazo şekli budama ile yapılır. Daha sıcak iklimlerde ise doruk Dal budama şekli tercih edilmelidir.

Hastalıkları, ayva fidanı için en tehlikeli hastalık ateş yanadır. Bu hastalık çiçeklerinin kararması ve solması ile kendini belli eder. Bu durumda kış mevsiminde hastalıklı olan dalların kararan bölgelerin 20 cm altından kesilmelidir. Bununla beraber iç kurtları, mumya hastalığı, kahverengi benek ayva fidanı hastalıkları arasında yer alır. Doğru ilaçlama yapıldığı takdirde bu hastalıklardan kurtulmak mümkündür.

Hasat ve depolama, meyvelerin kabuğu yeşil renkten sarı renge döndüğünde olgunlaşmaya başlayan meyveler el ya da bir makas yardımıyla toplanır. Olgunlaşmadan erken toplanan meyveler tatsız, susuz ve sert olur. Hasat yapılırken meyvenin zedelenmemesine özen gösterilmelidir. Sert bir meyve gibi görünse de aslında çabuk zedelenen bir meyvedir ve zedelendiği takdirde kararmaya başlar. Ayvalar toplandıktan sonra soğuk hava deposunda diğer meyvelerle bir arada olmamak şartıyla 2-3 ay kalabilir.

" } ] }