{ "title": "Bodur Ceviz Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Bodur-Ceviz-Fidani-82.jpg", "date": "19.01.2024 01:42:28", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Bodur ceviz fidanı, Chandler (Bodur) ceviz ağacı, ülkemizde son on yıldır gerek profesyonel tarım anlamında gerekse de küçük ölçekli yatırımcılar tarafından dikimi yapılarak ciddi meyve verimi alınmış ve kendini ispatlamış bir ceviz türüdür. Amerika kökenli olup, yine ABD'nin California bölgesinde yoğun olarak dikimi yapılmış olup ve dünyacada kabul edilmiş bir cevizdir.

Güney Amerika ülkelerinden olan Şili'de de büyük bodur ceviz bahçeleri kurulmuş ve ciddi verimler alınmıştır. Şili cevizi diye de Dünya'ya da nam salmış ve pazar edinmiştir. Türkiye'deki üstün verim alınan bodur ceviz bahçeleri incelendiğinde; doğru coğrafi yerler, toprak yapısına ve dikim kurallarına uyularak dikim yapıldığında yatırımcıların gayretlerini boşa çıkarmadığı ve ticari bir değer haline geldiği tespit edilmiştir.
Bodur ceviz fidanı dikim aralığı

5 metreye 7 metre aralıklarla dikilirse 10 dönüme 285 ceviz ağacı, 4 metreye 8 metre aralıklarla dikimi yapılırsa 10 dönüme 312 ceviz ağacından oluşan bir ceviz bahçesi oluşturulabilir. Hesaplamalar tarlanın en ve boy ölçülerini dikkate alınarak ve komşu bahçelere zarar vermeyecek biçimde yapılmalıdır. Bu da dikim çukurlarını sınırdan 2 ile 2,5 metre içerden açılması gereklidir.

Bodur ceviz fidanı toprak özelliği

Çoğunlukla derin ve iyi drene olmuş, orta tekstürlü üniform topraklar cevizler için uygun topraktır. Kök derinliğini sınırlayan tamamen milli, killi, çakıllı silt tabakası, su birikimi ve kum birikintileri, ceviz ağaçlarının gelişimini ve ağaç iriliğini sınırlayabilir. Ülkemizde ceviz yetiştiriciliği, tohum anaçları kullanılmaktadır. Tohum anaçları üzerine aşılı ceviz ağaçları için kesintisiz 2,70 ile 3 m derinlikte bir toprak istemektedir. Ceviz bahçeleri, killi, killi-humuslu ya da çok ince tekstürlü topraklarda oluşturulduğunda kök sistemi yüzeysel olmakta ve ağaçların iriliği azalmaktadır. Cevizler toprak ve sulama suyundaki tuzluluğa aşırı şekilde duyarlıdır.

Bodur ceviz fidanı iklim özelliği

Yüksek yaz sıcaklıkları, sisler, kış donları, yağış miktarı, yağış zamanı ve rüzgâr gibi iklim olayları ceviz çeşit seçiminde dikkate alınması gereken hususlardır. İklim gereksinimleri iyi saptanmalı ve özellikle kış donları, ilkbahar geç ve sonbahar erken donları yönünden risk olmamalıdır. Bu sebeple çok soğuk yörelerde ceviz bahçeleri güneye bakan, yamaç arazilerde oluşturulmalıdır. Çok geç yapraklanan ceviz çeşitlerinde vejetasyon zamanı kısa olduğu için, olgunlaşamayan sürgünlerin sonbaharda görülen erken donlarından zarar gördüğü de önemli bir gerçektir. Cevizin rüzgârla tozlanması sebebiyle tozlanmayı garanti altına alacak yeterli bir rüzgâr ve açık hava ceviz yetiştiriciliğinde beklenen iklim istekleri arasında bulunmaktadır. Özellikle tozlanma zamanı havaların sisli gitmesi verimi çok etkiler. Cevizlerin bakteriyel yanıklık gibi önemli bir hastalığa duyarlı olmaları bakımından vejetasyon başlangıcında aşırı nemli koşulların da problemler çıkartacağı unutulmamalıdır.
" } ] }