{ "title": "Bodur Elma Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Bodur-Elma-Fidani-85.jpg", "date": "19.01.2024 19:09:56", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Bodur elma fidanı: Çok eskiden beri yetiştirilen iklim meyvesidir. Kültür elma ağacı, orta büyüklükte veya iri olur. Taç yüksekliği 8-10 m, genişliği 8-12 metredir. Dallar yanlara doğru açılır. Ağaç yayvan bir görünüm alır. Kökler taçta olduğu gibi, derinliğine olmaktan ziyade genişleyerek yayılır. Kazık olan kök bulunmaz. Dalları odun ve meyve dalları olmak üzere iki gruba ayrılır. Odun dallarında boğum mesafesi uzun, meyve dallarında ise genelde odun dallarına göre kısadır. Meyve dalcıkları bitiminde çiçek tomurcukları yer alır. Yapraklar kalın dokulu, üst yüzeyleri yeşil ya da koyu yeşil, alt yüzleri türüne göre az veya çok tüylü, etrafı dişli, sapı uzun, orta ya da kısadır. Çiçekler 2-13 çiçekli bir huzmedir. Çiçek sayısı türüne göre değişir. Çiçeklenme havanın durumuna göre 4-15 gün devam eder. Elma çeşitleri genellikle kendine kısırdır. Kendine kısırlık, bir türün kendi çiçek tozu ile döllenmemesi anlamındadır. Bu kısırlık türlere göre, tam ya da kısmidir. Kendi kendine döllenmeyle meyve verenlere nazaran yabancı döllenmeyle daha iyi ürün alınabilmektedir. Bu nedenle elma bahçelerini oluştururken, döllenmeyi sağlayacak iyi bir çeşit karışımının yapılmasına çok dikkat edilmelidir. Bütün dünyada yetiştirilen elma türlerinin sayısı 6500'dür. Bunun 460'çeşidi Türkiye'de yetişmektedir. Elma türleri arasında dünya pazarlarında en çok rağbet gören ve memleket şartlarına iyi uyum sağlayan ve kalite standartlarımızın arasına alınan yerli ve yabancı orijinli elma türleri arasında, Amasya elması, Starking elması, Graverstein elması, Golden elması Tonathan elması, Rombuti elması sayılabilir.

Bodur Elma fidanı ve özellikleri B9: Sık dikime çok uygun bodur bir anaçtır. Klasik elma çeşitlerinin %30-40'ı na kadar bir ilerleyiş gösterir. Kök boğazı çürüklüğüne karşı kuvvetli, ateş yanıklığı pamuklu bite ve orta derecede duyarlı. Yetiştiricilik boyunca destek düzeneğine ihtiyaç duyar. Üzerine spur gelişim oluşturan Scarlett Spur, Redchief ve Starkspur Golden gibi türler aşılanmamalıdır. Sulama imkânının kısıtlı olmadığı alanlar tavsiye edilmelidir. Kireçli ve çok ağır bünyeli topraklara orta ayarda dayanıklıdır. En büyük avantajı erken meyveye durması ve meyve kalitesinin çok yüksek olmasının yanında çok kısa bir sürede yüksek verim elde edilmesidir.

B 9: Gelişim olarak M 9 ile aynı özelliklere sahip olan bodur bir anaçtır. Şiddetli soğuk koşullara ve kök boğazı çürüklüğüne karşı dayanıklıdır. Ateş yanıklığına M 9'dan daha dirençlidir. Sık dikime çok uygun olup yetiştiriciliği boyunca sürekli olarak desteğe ihtiyaç duymaktadır. Ürününüz bol olsun.

" } ] }