{ "title": "Bodur Erik Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Bodur-Erik-Fidani-24.png", "date": "23.01.2024 06:16:42", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Bodur erik fidanı, fidancılık ülkemiz için oldukça önemli olmakla birlikte son zamanlarda gelişen tarım ile ticari anlamda fidancılık yapılmaya başlamıştır. Bu sebeple gerekli şartlar sağlandığı zaman toprağın analizi ile gerekli fidan dikimi gerçekleştirilir. Bu fidanlar arasında bodur fidanıda yer alır. Birçok çeşidi bulunan bodur erik türleri arasında toprağa göre gerekli erik çeşitleri seçilmesi gerekir. Ayrıca iklim özellikleri de erik seçiminde farklılık gösterir. Can erik fidanı ılıman iklimi severken, Avrupa erikleri soğuk iklimi sever, Japon erikleri ise ılıman iklimde yetişir. Dikilecek olan fidanın soğuğa karşı hassasiyetinin dikkate alınması gerekir. Çünkü erik çiçekleri açtığı zaman soğuktan etkilenirler. Bu sebepten dikkatli olunması gerekir.

Bodur erik fidanı toprak

Toprak seçiminde toprağın orta dereceli olması gerekir. Derinlikleri az olan topraklarda kolaylıkla yetişebilir. Genellikle hemen hemen her toprağa uyum sağlarken; kuru, kireçli topraklarda yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Kireç gibi toprakta bulunan maddelere dayanıklı bir bitkidir. Ayrıca humuslu, besin maddeleri bakımından zengin, sıcak topraklarda da yetişebilir.

Bodur erik fidanı bahçe kurma işlemi

Bodur erik için gerekli bahçeyi yapmadan önce toprağın en az iki sefer sürülmesi gerekir. Gerekli sürümler yapılmasının ardından dikim şekli ve zamanına dikkat edilmesi gerekir. Bahçe kurulacağı zaman sıralar şeklinde ağaçların yerleştirilmesi gerekir. Yani bloklar halinde arazinin büyüklerine göre fidanların yeri saptanır. Bodur erik fidanı dikilmesi esnasında iki sıranın bir tozlayıcı fidanı dikilmesi gerekir. Yani yaklaşık olarak 8 ağaca bir tozlayıcı erik fidanı gerekir. Bodur erik fidanı için gerekli ekim tarihi Aralık ayında gerçekleştirilir ise bahara kadar ağaç bulunduğu bölgede çillenme yapmaya başlar. Kış zamanı aşırı soğuk olan bölgelerde ise ekim.

Bodur erik fidanı bakımı işleri

Sürülme, Erik fidanı bakımı yapılırken yılda iki kez bakımının yapılması gerekir. İlk bahar geldiği zaman ilk toprağın havalandırılması için sürülme işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra sonbaharda ikinci kez sürülme yapılır.

Sulama, için bölgenin yağış miktarına göre sulama yapılması sağlanır. Bunun için ilk 4 yıl kesinlikle meyve fidanın sulanması gerekir. Erik ağacı saçak köklü olduklarından dolayı köklerinin su ile beslenmesi meyve ağacının hızlı büyümesini sağlar. Bu sebepten yazın sıcak olan günlerde 10 günde bir sulama yapılması gerekir. Sulama işlemi toprağın özelliğine göre tercih edilir.

Gübreleme, yılda iki kez gübreleme işlemi yapılarak ağacın toprak yapısı güçlendirilir. Potasyumlu gübreler tercih edilirken; azotlu gübreler de ağaç için gerekli bakımın yapılmasında etkilidir.

Budama, erik fidanında ilk 4 yıl şekil budaması yapılır. Buna göre budama ile şekli belirlenir. Güneş görmeyen kısımlar açılarak ağacın her tarafının güneş görmesi sağlanır. 4 yıl sonra ağacın meyvesine göre budama işlemi gerçekleştirilir. 4 yıl geçtikten sonra meyve vermeye başlayan bodur erik fidanlarında meyve seyreltme işlemi gerçekleştirilir.

Çiçek seyreltme, erik çiçeklerinin çok olduğu kısımlarda aralardan çiçeklerden koparma işlemi gerçekleştirilir. Böylelikle eriklerin daha büyük ve kaliteli olması amaçlanır. Yetiştirilen erikler belirli olgunluğa geldiği zaman hasat işlemi gerçekleştirilir.
" } ] }