{ "title": "Bodur Kiraz Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Bodur-Kiraz-Fidani-14.jpg", "date": "19.01.2024 09:29:28", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "
Bodur Kiraz Fidanı, Genel itibariyle bodur kiraz fidanı yazları çok sıcak olmayan, hava neminin ve toprağın yeterli olduğu yayla özelliği bulunan her yerde yetişir. Bu kiraz türü rakımı 500-1800 m arasında olan bölgelerde kiraz bahçeleri kurulmaktadır. Bodur kiraz fidanı yetiştirmek isteyen kimselerin mutlaka bahçe toprağı analizi yaptırması şarttır. Ancak bu sayede bu kirazı yetiştirmek ve istenilen verimi almak mümkün olacaktır. Bodur kiraz fidanı için uygun toprak yapısına ve iklim koşullarına göre anaç ve çeşit seçilmesinde fayda vardır. Kiraz fidanı yetiştirmek isteyen kimselerin bahçeleri tek çeşitle ekmemeleri gerekir. Tek çeşit bahçe kurulumu gerekli olan döllenme durumunun yaşanmasını zorlaştırır ya da hiç gerçekleşmez. Bu yüzden de bodur kiraz fidanı dikmek isteyenlerin bu ve benzeri hususlara dikkat etmeleri gerekir.

Bodur kiraz fidanı yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise dikim sıklığı konusudur. Dikim tahtası kullanılması kiraz yetiştiriciliği için önemli bir husustur. Bodur kiraz fidanı dikimi için öncelikle arazi tesviye edilmelidir. Yaklaşık olarak 90-100 cm aralığında dip kazanla sürülmesi gerekir. Özellikle ağustos ve eylül ayları bodur kiraz fidanı dikimi için uygun dikim tarihleri olarak bilinmektedir. Dikim esnasında su birikme problemi yaşanması halinde 40-50 cm aralıklar ile hendek kazılması da dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Fidanları dikmek için en uygun zaman olan sonbahar ve sonları tercih edilmesi verimi arttırmak açısından önemli bir konudur.

Bodur Kiraz Fidanı Dikiminde ve Verimlilik Konusunda Yapılacaklar

Dikim esnasında çukurlara bir kürek yanmış halde olan ahır gübresi atılması ise istenilen verimi daha da arttıracaktır. Bununla birlikte 100 gram kadar Triple Süperfosfat katılması da etkili olacaktır. 100 gram kadar da Amonyum Fosfat kullanılması etkili olacaktır. Bu ve benzeri ilaçların kullanılması bodur kiraz fidanı verimliliği açısından etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Yamaç araziler için bodur kiraz fidanı dikimi baklava dizimi şeklinde yapılması etkili olacaktır. Bunun içinde sıra aralığı 5-6 metre ve sıra üzeri ise 3-4 metre aralığında olması oldukça önemli bir husustur. Taban arazileri içinse dikilen çeşide bağlı olarak da sıra aralığı tercih edilmelidir. Her iki durum içinse bodur kiraz dikimi için iyi havalanacak ve güneşlenecek bir durumun olması etkilidir. Aynı zamanda da ağaç yan dallarının birbirine girmeyecek bir şekilde yerleştirilmesi ve budanması da gerekmektedir.

Bodur kiraz fidanı dikiminden sonra ise tepe kesimlerinde acele edilmemesi önemli bir husustur. Bu işlem göz kısımları iyice kabardığı zaman yapılması uygun olacaktır. Bununla birlikte yeni oluşacak olan bodur kiraz fidanları dalları daha da geniş açılı oluşacaktır. Tüm bu bahsettiğimiz hususlara dikkat etmeniz halinde bodur kiraz fidanı için gerekli verimi sağlayıp gönül rahatlığı ile tüketmeniz mümkündür.
" } ] }