{ "title": "Bodur Meyve Fidanları", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Bodur-Meyve-Fidanlari-51.jpg", "date": "19.01.2024 21:09:01", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Bodur Meyve Fidanları, bodur meyve fidanları birim alandan elde edilecek verim artışının sağlanması amacı ile yapılan bir uygulama olup, ağaçları küçültmek sureti ile belirlenen alana çok daha fazla ağaç dikilmesini sağlar. Ağaçlar bodurlaştırıcı anaç kullanılarak küçültülür. Bodurlaştırıcı anaçlar sayesinde verimlilik ve kalite artar. Ayrıca budama, ilaçlama ve hasat gibi işlemler çok daha kolay bir şekilde yapılır. Böylece maliyet düşer.

Bodur meyve fidanı nedir, neden tercih edilir?

Bodur meyve fidanı modern meyve yetiştiriciliğinin gereklerinden biridir. Bodur meyve fidanları anaçlar ile yapılır. Böylece ağaca bodurluk etkisi verilir. Bodur meyve fidanları kesinlikle minyatür meyveler vermez. Bodur kökler sayesinde birim alandan tasarruf edilerek daha sık dikim şansına sahip olunur. Bu da daha çok fidanla daha çok meyve almak anlamına gelir. Normal şartlarda düzenlenen geleneksel bahçelerde dikilen ağaçlar 3-4 yıl içinde verimli hale gelirken bodur meyve fidanları 2. Yıl itibari ile meyve vermeye başlarlar. 4. Senenin sonunda ekonomik bir şekilde verim elde edilmeye başlanır. Bodur anaçlar doku kültürü ile çoğaltıldığı için virüslerden arınmış hastalıksız ve örnek bitkiler elde edilmiş olunur. Bodur meyve fidanları elma, armut, ayva, kayısı, erik, şeftali, badem, nektarin, kiraz ve vişne ağaçları için uygulanır.

Bodur meyve fidanları sayesinde her yıl düzenli ürün alınır. Düzenli meyve verimi her yıl artan bir seyirle devam eder ve ağacı ekonomik ömrü süresince de kesintisiz şekilde ürün alınır. Yapılan yatırımlar ilk yıllar itibari ile geri döner. Her ne kadar bodurlaştırıcı anaçlar ile birim alanda daha fazla fidan kullanılsa da başlangıçta biraz maliyet yaratır, fakat dikimi takiben ertesi yıl verim alınmaya başlanmasından dolayı yapılan maliyet kısa sürede geri kazanılmaktadır.

Bodur meyve fidanlarının bir başka amacı da ilaçlanmalarının normal ağaçlara göre daha kolay ve ekonomik olmasıdır. Büyük ağaçları ilaçlamak çok daha uzun zaman ve maliyet gerektirir. Aynı şekilde budama işlemleri bakımından da tasarruf sağlanmaktadır. İş gücü miktarı önemli ölçüde azalmaktadır. Bodur meyve fidanlarında işin en önemli kısmı olan hasat çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Hasat esnasında merdiven kullanılmasına gerek olmadığından dolayı ağaçlar çok daha az zarar görmektedir ve böylece çok kısa süreç içinde daha az iş gücü ile meyveler toplanabilmektedir.

Yaşlı ve büyük ağaçlar düşünüldüğünde hemen hemen bu ağaçlar 5 yıl içinde verimli hale geldiklerinden ve 15 yıl verimde kaldıktan sonra 25. Yıl civarlarında ekonomik ömürlerini tamamladıkları için doğal olarak bunların sökülmesi gerekmektedir. Buda oldukça zor ve pahalı bir işlemdir. Yeni büyük ağaçlar dikildiğinde de tekrardan verim süresi beklenip aynı durumlar yeniden yaşanacaktır. Bundan dolayı bodur meyve fidanları bu sıkıntıların tamamını ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca bodur meyve fidanları kolayca söküldüğünden dolayı eğer çeşitte değişiklik yapılmak istenirse bu imkânı çok daha kolay sağlamaktadır.

İyi ve kaliteli bir meyvenin ilk şartı yeterli derecede güneşlenme ve havalanma olduğu için bodur meyve fidanları alçak boyları sayesinde bu nimetlerden yeterince faydalanarak renkleri çok daha güzel olan meyveler vermektedir. Pazarlanabilir meyve oranı artmaktadır.
" } ] }