{ "title": "Bodur Zeytin Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/bodur-zeytin-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 01:24:50", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Bodur Zeytin Fidanı, Avrupa'da çoğunlukla İspanya'nın Arbeca şehrinde yetiştirildiği için arbequina olarak da bilinir. Bu fidandan elde edilen zeytinyağının kalitesi oldukça yüksektir. Ülkemizde de son yıllarda bodur zeytin fidanıyla kurulan oldukça geniş zeytinlikler vardır. Bu kadar çok rağbet görmesinin nedenleri hem elde edilen yağın kaliteli olması hem de tarımının diğerlerine göre daha kolay olmasındandır.

Bodur zeytin fidanı özellikleri nelerdir?

Bodur zeytin fidanı salkımsı ve yüksek taç yapabilen bir türdür. Kendi kendini dölleyebilir ayrıca bir tozlayıcıya ihtiyaç duymaz. Erken ve verimli ürün verir. Üründeki yağ oranı yüksektir. O nedenle ülkemizde yağlık zeytin olarak da bilinir. Köklenme kapasitesi oldukça yüksektir. Bodur zeytin fidanının en büyük özelliği sık dikilmesi ve çok verimli olmasıdır. Kısa boylu be yuvarlak şekilli yaprakları vardır. Verdiği ürünler simetrik küre şeklindedir. Olgunlaşma zamanı kararır. Ürünlerin sapı yoktur. Oval şeklinde çekirdekleri vardır. Farklı iklim ve topraklarda rahatlıkla yetişir. Toprak seçme özelliği yoktur. Sadece arazinin eğiminin çok olmaması gerekir. Diğer zeytin fidanlarından farklı olarak su ihtiyacı pek yoktur. Sulama damla yöntemiyle yapılmalıdır. Fidan dikimi çok yoğundur. Önerilen dikim aralığı yaklaşık olarak 1,5 ile 4 metre arası değişir. Bir dekara ortalama 200 fidan dikilebilir. Fidan formunu koruyabilmek için ilk 5 yıl elle daha sonraki yıllarda makine ile budama yapılmalıdır. Boyları en fazla 2 metre uzunluğundadır. Bu fidanlar adını boylarının kısalığından almıştır. O nedenle bodur zeytin fidanını budamak, ilaçlamak ve gübrelemek oldukça kolay ve ekonomiktir. Meyvelerin toprakla temasını engellemek için hasat makine ile yapılabilir. Sık dikim yöntemi uygulandığından 1 saat içerisinde yaklaşık 10 dekar alan hasat edilebilir.

İspanya'nın Katalonya bölgesi başta olmak üzere Endülüs bölgesinde de yoğun olarak yetiştirilir. Ayrıca Fransa, ABD Şili, Portekiz, İtalya, Tunus, Fas, Avustralya ve Arjantin gibi pek çok ülkede de yetiştirilmektedir.
" } ] }