{ "title": "Böğürtlen Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/bogurtlen-fidani.jpg", "date": "20.01.2024 14:37:59", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Böğürtlen fidanı, böğürtlen meyvesi özellikleri açısından üzümsü meyveler grubuna girer. Meyve başlangıçta kırmızı renkte ve serttir. Olgunlaştığında ise siyah renkte ve hafif yumuşaktır. Böğürtlen genellikle etine dolgun ve hafif mayhoş bir tattadır.

İklim Çeşidi-Toprak Seçimi ve Gübreleme

Böğürtlen fidanı değişik iklim şartlarına kolay uyum sağlayabilen bir bitkidir. Sıcaklık ve kuraklığa dayanıklıdır. Genelde sıcak iklim bölgelerinde daha iyi gelişir. Böğürtlen dikensiz fidanı olgunlaşma döneminde kuru bir hava istenmez. Soğuğu çok fazla sevmez. Kış mevsiminde dallar genellikle donarak zarar görür. Donan bu dalların yerine yeni filizlenmiş dallar çıkar ama bu durum o yılın verimliliğini büyük ölçüde etkiler. O nedenle don tehlikesi olan bölgelerde mutlak dondan korunma tedbirleri alınmalıdır. Böğürtlen fidanı küçüklü büyüklü çalılardan oluştuğu için ve özel bir toprak isteği yoktur. Toprak konusunda seçici değildir. Bunun yanında toprağın besin maddelerince zengin olması ürünün verimliliği ve kalitesi açısından çok önemlidir. O nedenle dinlenmiş, derin, su tutma kapasitesi yüksek ve geçirgen topraklar tercih edilmelidir. Toprağın pH dengesinin 6-7 arasında olması böğürtlen fidanı için idealdir. Toprak derinliği en az 1 metre olmalıdır. Toprak işleme sırasında organik gübrelemenin beraber yapılmasında yarar vardır. Fidanlar dikim yerine çamurlu su dolu kovalarda taşınmalıdır. Kapalı, bulutlu, rüzgârsız günler dikim için en uygun günlerdir. Dikilecek böğürtlen fidanlarında yaralı, kuru ve çok uzun kökler kesilmelidir. Toprağın derin işlenmesi, hayvan gübresi verilmesi, fidenin beslemesi açısından son derece yararlıdır. Dikim çukurları en az 30-40 santim arası derinlikte ve 40-50 santim arası genişlikte olmalıdır. Fidanlar çukurlara yerleştirilmeden önce, çukur açılırken çıkan topraklarla bir hayvan gübresi karıştırılarak çukurunun alt tarafına yerleştirilmelidir. Kökler bu toprağın üstüne serbestçe gelecek şekilde yerleştirilip üst toprakla örtülmelidir. Böğürtlen fidanı topraktan çok fazla besin elementi aldığı için yapılan bu taban gübrelemesi büyük önem taşır. Azotlu gübreler sulama veya yağış öncesi fidanların kök bölgelerine serpilerek verilmelidir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler ise fidanların kök bölgelerinden 20-30 cm derinliğe gömülerek verilmelidir. Her iki gübre çeşidi de yılda iki kez toprağa uygulanmalıdır. Dikimden hemen sonra toprağa mutlaka su verilmelidir.

Dikim-Budama ve Sulama

Diğer önemli uygulama da budama işlemidir. Dikimi yapılan fidanın tepesi 20-30 cm'den kesilir. Kış budamasında kuruyan dallar mutlaka kesilmelidir ve üçüncü yılın içerisinde yeşil budama yapılmalıdır. Kış budamasında gelişmesi en iyi olan 4-5 dal seçilerek geri kalan dallar budamayla çıkarılır. Haziran ayı içerisinde ise zayıf olan dallar kesilerek her taç üzerinde 4-5 ana dal büyümeye bırakılır. Aynı zamanda ana dalların boyu 190-200 santim yükseklikte olmalıdır. Böğürtlen fidanlarında tozlanma arılar vasıtası ile gerçekleşir. Hasat zamanı meyve sapındaki renk değişimine bakılarak belirlenmelidir. Meyvenin olgunlaşma zamanı bölgelere göre değişkenlik gösterdiği için haziran ayı sonu ya da temmuz ayı başında hasat başlar ve eylül ayına kadar devam eder. Ham meyvelerde meyve sapı krem beyazı rengindeyken olgunlaşma döneminde ise gri, mavi ya da kırmızıya yakın bir renk alır. Ayrıca böğürtlen fidanı meyvesinden iyi verim alabilmek için sulama konusuna çok dikkat edilmelidir. Dikimden hemen sonra toprağa mutlaka su verilmelidir. Sulama genellikle karık, yağmurlama veya damla sulama şeklinde yapılır. Sürekli toprak nemi isteyen bu fidelere özellikle hasat zamanında daha fazla su verilmelidir. Yağışların yetersiz olduğu dönemlerde toprağa mutlaka su takviyesi yapılmalıdır. Fakat aşırı sulama susuzluk kadar zararlı olabilir.
" } ] }