{ "title": "Çam Ağacı Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Cam-Agaci-Fidani-22.jpg", "date": "21.01.2024 04:48:45", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Çam Ağacı Fidanı, çamgiller familyasından bir bitkidir. Çam ağacı fidanı, iğne yapraklıdır. Çam ağacı fidanının, Türkiye'de sarıçam, Halep çamı, karaçam, fıstık çamı, kızılçam olarak beş çeşidi bulunmaktadır. Çam ağacı fidanı, yaz, kış ve sonbaharda yapraklarını dökmez. Çam ağacı fidanı, havayı saflaştırılır. Çam ağacı fidanı, dünyanın her yerine yetişebilen bir araçtır. Çam ağacı fidanı, ılık ve bilhassa soğuk iklim olan yerlerde yetişen bir bitkidir. Çam ağacı fidanı, sarıçam Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir. Çam ağacı fidanının, dünya üzerindeki yüzden fazla türü vardır. Çam ağacı fidanı, oldukça dayanıklıdır. Çam ağacı fidanı, tüm topraklarda yetişebilir. Çam ağacı fidanları, uzun ömürlü ağaçlardır. Çam ağacı fidanları, kuraklığa dayanıklı bir ağaç türüdür. Çam ağacı fidanının, en önemli özelliği kozalaklarıdır. Çam ağacı fidanının, kozalakları süs olarak kullanılabildiği gibi, yakacak olarak da kullanılmaktadır. Çam ağacı fidanı, bu kozalaklar sayesinde çoğalmaktadır. Çam ağacı fidanının, kozalakları erkek ve dişi olarak iki şekildedir. Çoğalmayı sağlayan kozalakların dişi olanlarıdır.

Çam Ağacı Fidanının Faydaları Nelerdir?

Çam fidanının, kabukları sirke ile karıştırıp gargara yapılması durumunda diş ağrısına iyi gelir. Kabukları kaynatılıp balla karışırsa balgam sökücü özelliği vardır. Çam ağacı astım hastalığına iyi gelmektedir. Çam ağacı filizleri ve yaprakları kaynatılarak bal ilave edilmesi durumunda kanı temizler. Çam ağacı romatizma ağrılarına bronşite, karaciğer iyi gelir. Çam fidanından, çam sakızı elde edilmektedir. Çam fidanı, parfümlerin yapımında kullanılmaktadır. Çam fidanları kerestecilik içinde önemli bir ağaçtır. Çam fidanları havadaki tozun büyük bir kısmını emerek havanın temizlenmesini sağlar.

Çam Fidanının Dikimi

Toprak yabancı otlardan temizlenmelidir. Dikimi sonbaharda yapılmamalıdır. İlkbaharda dikilmesi daha verimlidir. Derin bir çukur açılmalıdır. Çukur açılırken kazılan toprağın alttan ve üstten çıkarılanları ayrı biriktirilmelidir. Sağlıklı yetişmesi için toprağın ayrıştırılması çok önemlidir. Kazılan çukur derin olmalıdır. Fidan dikilmeden önce kazılan çukurun içerisine hayvan gübresi konulmalıdır. Fidan dikilirken, fidan çukura dik olarak konulur ve etrafına iki kürek üst topraktan atılır. Daha sonra da daha derinden çıkarılan toprak fidanın çevresine doldurulur. Dökülen toprak ayakla sıkılaştırılır. Tekrardan hayvan gübresi katılır. Bol şekilde su verilmesi gerekir. Fidan uzunsa ve rüzgârlı bir bölgeye dikimi yapılmışsa destek sağlanmalıdır.

Çam Ağacı Çeşitleri

Sahil Çamı; Sarı renge benzemektedir. Sıcak bölgelerde ve denize yakın olan yerlerde yetişir. Marmara ve Karadeniz bölgelerinin yerli bitkisidir. Toroslar'da 2000 metre yüksekliğe kadar yetişmektedir. En büyük özelliği kozalaklarının sapsız, büyük ve iğne yapraklarının daha uzun olmasıdır.

Fıstık Çamı; Yaprakları şemsiyeyi andırır. Yaprakları genellikle ağacın tepesinde toplanmıştır. Denizden 500 metre yükseklikte görülmektedir. Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nin kıyılarında yetişir. Çam fıstığı denilen yağlı ve lezzetli tohumlar toplanarak kullanılabilmektedir.

Akçam; Dağlık bölgelerde yetişen çam çeşididir. Dalları düzgün ve düzdür. Uzaktan bakınca piramidi andırır. İğne yaprakları daha kısa ve düzdür. Genelde doğu ve kuzeydoğuda yetişmektedir.

Karaçam; Uludağ'da sık görülmektedir. Dağlık bölgelerde yetişir. Dalları düzgün ve düzdür. Piramiti andırır. İğne yaprakları düzdür ve kısadır.

Laden; Görünüş bakımından Akçama benzemektedir. Fakat daha kısa ve eğik dallara sahiptir. Kozalakları pullanmadan yere düşer. 60 metreye kadar uzar.

Venedik Çamı; İri bir yapıya sahiptir. Çok kuvvetli bir çamdır. Tatlı ve yeşil yaprakları vardır. Kışın yapraklarını döker.

California Çamı; Dünyadaki en yüksek ağaçlardan biridir. 100 metreyi geçen boyları vardır.
" } ] }