{ "title": "Çay Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Cay-Fidani-98.jpg", "date": "21.01.2024 11:44:43", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Çay Fidanı; çaygiller ailesine ait bir bitkidir. Çay fidanının, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi olarak kullanılan bitkidir. Çay fidanın çeşidi olan, yeşil çay ve siyah çay oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilen çeşitleridir. Sürgün çayı, yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay fidanının, anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya'dır. Çay fidanı, tropik ve subtropik bölgelerde yetiştirilmektedir. Çay fidanın, boyu 9 metreye kadar uzayabilmektedir. Çay fidanı, kuvvetli köke sahiptir. Çay fidanları, genellikle 2 metrenin altında küçük ağaç görünümünde yeşil bitkilerdir. Çay fidanının, genç dalları grimsi, sarı tüysüz iken, olgunlaştıkça rengi morumsu, kızıl renkte ve yastık tüylü olmaya başlar. Çay fidanlarının, uç tomurcukları gümüş, gri tüylüdür. Çay fidanının, yaprak sapı 4-7 milimetredir. Çay fidanının, yaprak ayası eliptik, dikdörtgensel eliptik ya da yalnızca dikdörtgen şeklindedir. Çay fidanının, yapraklarının altı soluk yeşil tüysüz ve veya tüylü, üst yüzeyi koyu yeşil parlak ve tüysüz olabilmektedir. Çay fidanının, yapraklarda orta damarın her iki yanı kabarıktır. Çay fidanının, yaprak tabanı geniş kama şeklindedir. Çay fidanının, yaprak kenarları testere dişlidir. Çay fidanının, yaprak uçları sivri uçlu, ince sivri uçlu ya da küttür. Çay fidanlarının, çiçekleri İki buçuk, üç buçuk santimetre çapında gövde koltuğunda tekli ya da üçlü kümeler halinde bulunur. Çay fidanının, çiçek sapı 5-10 santimetre uzunluğundadır.

Çay Fidanının Yetiştirilmesi

Çay fidanı, subtropik ve tropik iklimlerde dağlık bölgelerde yetişen bir bitkidir. En çok Asya'da yetiştirilmektedir. Çay fidanını en çok üreten ülkeler, Çin, Hindistan, Sri Lanka, Türkiye, Kenya'dır. Japonya'da sadece Yeşilçay üretilmektedir. En çok çay tüketen ülkeler, İngiltere, Rusya, Amerika Birleşik Devleri, Pakistan ve Arap ülkeleridir.

Çay Fidanının Ekilmesi

Çay fidanı, tohum ve çelikle üretilir. Ekilecek tohum ılık suda 24 saat bekletilip dikilir. Köklenme oranı düşük olmasına rağmen kış döneminde alınan odunsu çeliklerle bitkisel hormon kullanılarak yeni bitkiler üretmek mümkündür. Çay fidanının hasatı, çay büyüme sırasında 6-14 günde bir toplanır. Marttan, Nisan'a kadar toplanan genç filizlerin çayının tadı ferahtır. Nisan'dan, Mayıs'ın ortasında kadar toplanan çayda daha az taze filiz bulunur. Mayıs'tan, Haziran'a kadar toplanan çay çok demli olur. Bu tarihten sonra yağmur çayları toplanmaya başlar. Bu çayın kalitesi düşüktür. Sırf çay karışımlarını fazlalaştırmak ve dengede tutmak için kullanılmaktadır. Ekim ve Kasım aylarında toplanan çayın kalitelisi düşük olsa daha az güneş görmesinden dolayı o kadar demli değildir. Çayın hasat zamanı tadını etkilemektedir. En kaliteli çay sadece iki yapraktan oluşan filizlerden toplanmaktadır. Organik maddece zengin, drenajı fazla, asidik ve yağışın bol olduğu ortamlarda iyi gelişmektedir. Kök tüyleri çok incedir. Kuraklığı hiç sevmez.

Çayın Faydaları Nelerdir?

Astım tedavisinde ve göğüs anjininde etkilidir. Periferik damar hastalığı ve koroner arter hastalığında kullanmaktadır. Yeşil çay yapraklarının bakterilerin neden olduğu kötü nefes kokusuna iyi geldiği tespit edilmiştir. Çay antioksidan etki gösterir. Kuvvet verir. İdrar artırıcıdır. İshal durumunda kabız yapıcı etkilere sahiptir. Alkaloit zehirlenmelerinde panzehir olarak kullanılır. Tohumlarında bulunan yağ sayesinde temizledikten sonra gıda olarak kullanılır.

Çay fidanı, ülkemizde doğu Karadeniz bölgesinde, Gürcistan sınırından başlayarak, Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan bölgede yetiştirilmektedir. Bu bölge içerisinde en fazla Rize, Giresun, Trabzon, Artvin ve Ordu'da çay yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'deki çay yetiştirilmesi bakımından en elverişli bölge, Gürcistan sınırından Trabzon ilinin Araklı ilçesine kadar olan bölgedir. İyi günler.
" } ] }