{ "title": "Ceviz Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/ceviz-fidani.jpg", "date": "20.01.2024 09:36:20", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
Ceviz Fidanı, Ceviz, cevizgillerden olan boyu 25 metreye kadar yükselebilen uzun ömürlü, kalın gövdeye sahip bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesine verilen genel isme denmektedir. Gövdesi ve meyvesi çok değerli bir bitki türüdür. Tomurcuklar az sayıda pullar ile örtülüdür. Yaprakçıkların kenarları bazı türlerde ince dişli, bazılarında ise düzdür. Yaprakçık sayısı türlere göre 5-23 arasında değişmektedir. Sonbaharda olgunlaşan büyük çekirdekli sulu meyvenin iç kısmı 2 bölmeye ayrılmıştır. Tohumları 2 lopludur ayrıca yağlı ve lezzetlidir. Odununun özü koyu, dış kısmı açık renkli, ağır ve güzel cila kabul eden odunları bulunmaktadır. Yüzyıllardır insanoğlu ile varlığını sürdürmüş, göçler yolu ile ülkelere, hatta kıt'alara yayılım göstermiştir. Cevizin Anadolu'daki geçmişi ise binlerce yıla dayanmakta olmakla beraber, ceviz yetiştiriciliğine 0 rakımlı deniz kıyısından 2000-2500 metre yükseklikteki arazilere kadar rastlamak mümkün olmaktadır. Ceviz ağacı, sert kabuklular grubundan olan Juglans grubu içerisinde yer almaktadır. Juglans içerisinde de üstün meyve kalitesi ile ilk akla gelen isimler Anadolu cevizi, İran cevizi ve İngiliz cevizleridir. Uygun iklim şartlarının sağlanması ile, cevizin yapısıyla meyve gelişimi dikkate alındığı zaman oldukça önemli değer sağlanmaktadır. Ceviz kış ve ilkbahar mevsiminde soğuklama gereksinimini karşılayacak kadar soğuk 7.2 C'nin altı ve ilkbahar ve yaz aylarında normal büyüme ve olgunlaşmayı sağlayabilecek derecede sıcaklık 25-35 C istemektedir.

Ceviz Fidanı: dikim yapılacak arazide fidanlarının gelişmesi ve ileride meyve kalitesi için ilkbahardan başlayarak ve özellik ile yaz aylarında su ihtiyacını karşılamak gereklidir. Tam verim sağlamak için, ceviz ağacının yıllık su ihtiyacı ortalama 1100-1300 mm seviyelerinde olmaktadır.

Ceviz fidanları, orta ince tekstürlü killi kumlu ve organik maddeden zengin topraklarda güçlü bir şekilde gelişim göstermekte ve kökler daha derine gitmektedir. Türkiye'de yapılan aşılama çalışmaları ile elde edilen ceviz ağaçları için 250-300 santimetre toprak derinliği idealdir. Ceviz fidanlarına budama yapılmamalıdır. Ceviz fidanlarının toprağı temiz olmalıdır. Dışta bulunan yeşil kabuk çatlamaya içte bulunan meyvelerin yere düşmeye başlamasıyla hasat başlamış olur. Ceviz toplama işi, dallara sırık ile vurma ile yapılır.
" } ] }