{ "title": "Çilek Ağacı Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Cilek-Agaci-Fidani-29.JPG", "date": "21.01.2024 06:51:58", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Çilek Ağacı Fidanı: Çilek ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştirilen ve ekonomi olarak çok avantajlı bir ağaç türüdür. Asya ülkeleri genelinde çok sevilen bir tat olmakla beraber ekonomi olarak getirisi yüksek bir meyvedir. Tüm çilek ağaçlarının ortak özelliği ise her ağacın dişi ve erkek olmak üzere farklı ağaç cinsiyetlerinin olmasıdır.

Çilek Ağacı Fidanı Özellikleri ve Faydaları ve Kullanım Alanları; Genel olarak diğer ağaç türlerinden farklı olarak olgunlaşmakta ve meyvelerinin renginin farklı olması en bilinen özelliğidir. Genel olarak uzun bir yapıya sahiptirler. 20 metre kadar uzayabilmekte ve genel yapı olarak ise görsel açıdan da oldukça önemli bir yeri vardır. Faydaları ise; ilk olarak yüksek miktarda C vitamini içerir. Ayrıca meyveleri genel olarak çiğ tüketildiği için, kolesterol, yüksek tansiyon kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalıklarda oldukça etkin yararları bulunmaktadır.

Çilek Ağacı fidanı; Gölge olmayan ve doğrudan güneş ışığı alan arazileri severler. Ortalama sıcaklığı 10 derece ve üstünde olan bölgelerde iyi sonuç verirler. Daha soğuk bölgelerde ise bitkilerin sera örtüleri ile örtülerek dondan korunması gereklidir. Kökler iyi topraklarda 60-70 santime kadar inebilmekte ayrıca ağır topraklarda ise kökler yatay olarak büyümektedirler. En uygun toprak kumlu, hafif ve mineral içeriği bakımından zengin olan topraklardır. Kireç oranı fazla olan topraklar çilek fidanı için uygun değildirler. Toprağın pH dengesinin 7-7.5 arasında olması çilek ağacı fidanı için ideal bulunmaktadır. Bunun için daha önceki mevsimde buğday ve arpa gibi tahıl ekili olduğu araziler tercih edilmesi gerekir. Toprak derin işlenmeli sonra her bir dekar için 3-4 ton çiftlik gübresi atılması uygundur. Fidanlar açılmış çukurlara tam kök boğazı seviyesinde dikilmesi gerekir. Dikimden hemen sonra toprağa mutlaka su vermek doğrudur. Çilek yetiştiriciliğinde 4 farklı dikim zamanı bulunur. Bunlar; ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar dikimleridir.

Her dikimin kendine özgü bir tarzı vardır. Kışların soğuk geçtiği zamanlarda Nisan ayın da dikim yapılmalıdır. Kışların ılık geçtiği yerlerde kış dikimi yapılabilir. Frigo fidanlar yaz dikimi için uygundur. Genellikle Akdeniz bölgesinde yaz dikimi yapılır ve çok iyi verim alınır. Sonbahar dikimi ise Eylül ayında yapılmalıdır. Sulama tarzı olarak ise; yağmurlama, karık sulama, damlama sulamadır.
" } ] }