{ "title": "Çınar Ağacı Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Cinar-Agaci-Fidani-31.jpg", "date": "19.01.2024 07:06:38", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Çınar Ağacı Fidanı, ülkemizde doğal olarak yetişen, çınargiller familyasından Platanus türünü meydana getiren bir ağaçların genel adıdır. Geniş alanlarda gölge ağacı olarak kullanılmaktadır. En yaygın görülen yerler arasında Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gelmektedir. Çınar ağacı fidanı yaklaşık 50 metreye kadar ulaşabilmekte ve çevresi 4-10 metre olan ender ağaç türlerindendir. Çok genli, kalın dallı, boylu ve çok uzun ömürlü ağaçlardır. Çınar ağacı fidanı kirli havalara çok dayanıklı olup uzun ömürlüdürler. Yaklaşık 500 yıl kadar yaşayabilen çok özel ağaçlardır. Direkt güneş, nem ve biraz gölgede çok daha sağlıklı olurlar. Akarsu boylarında  ve dere yataklarında hızlıca yetişebilen ağaçlardır ve sürgün verme yetenekleri yüksektir. Çınar ağacının dalları uzun ve kalın bir yapıdadır. Yaprakları ise 3-57 lobludur. Çınar ağacı fidanının yaprakları dalları üzerinde almaçlı dizilmiştir. Meyveler küre biçiminde, uzun saplı ve büyüktür. Küçük ve kahverengi renkli bir meyve verir. Kabuk önceleri parlak, düzgün, yeşilimsi ya da sarımsı boz renkliyken kabuklar zaman geçtikçe kalınlaşıp, çatlar ve dökülür. Çınar ağacı fidanı kirli havayı emme özelliği nedeniyle dökülen kabuklar ağacı daha da güçlendirmektedir. Bu nedenle tozdan fazla etkilenmeyen yaprakları ile cadde üzerinde veya yol kenarları için uygun bir ağaçtır.

Çınar ağacı fidanı derin yapılı ve gevşektir. Besin maddesince çok zengin bir yapıya sahiptir. Nemli karakterli toprakları sever ve özellikle de akarsu kıyılarında gelişmeler gösterir.

Çınar ağacı fidanı üretimi genellikle tohumlarla yapılmaktadır. Tohumları kış boyunca toplanmaz ve ağaç üzerinde bırakılır. Kışın sonu ilk baharda toplanarak ekim yapılmaya başlanır. Eğer çınar ağacı tohumu sonbaharda atılacaksa, tohumlar toplandıktan sonra 4 derece katlamaya alınmalıdır.

Çınar ağacının dünyada 11 türü bulunmaktadır.

Çınar ağacı fidanı çeşitleri
" } ] }