{ "title": "Defne Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/defne-fidani.jpg", "date": "21.01.2024 08:48:06", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Defne Fidanı: Devamlı olarak yeşil kalmasından dolayı süsleme amacı ile ya da bahçesinin daha güzel gözükmesini isteyenler için defne fidanı çok iyi bir tercih olmaktadır. Defne fidanı direkt güneş ışığına ihtiyaç duymayan bir bitki olduğu için diğer yapay ışık türleri ile de rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra, bu fidanı aşırı soğuk ya da aşırı sıcak havada tutmak, defnenin çiçek, yaprak ve kök kısımlarına zarar verebileceği için yanlış bir davranış olacaktır. Defne fidanı ekerken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da saksısının iki yılda bir sefer ve özellikle yaz aylarında yapılması gerektiğidir.

Defne Fidanının Sulanması

Kış ayları genellikle yağışlı geçtiği için defne fidanının sulanması kışın daha seyrek olmakla birlikte, yaz aylarından yağışın daha az olmasından kaynaklı olarak defe fidanının daha sık sulanması gerekmektedir. Defne fidanının sulanması esnasında suyun toprağın her yerine ulaştığından emin olunmalıdır. Fidanın sulanması her zaman aynı ölçüde olmalıdır ve düzenli aralıklarla olmalıdır. Defne fidanı yetiştiriciliğinde altın kural özellikle de kış aylarında hava çok soğuk olabileceği için fidanın dikildiği yerin 12 derecenin altında olmamasıdır. Defne fidanının çiçek açma zamanı genellikle yaz ayları olmaktadır. Kış aylarında ise bu çiçekler dökülmekte ve bir dinlenme sürecine girmektedirler. Kış aylarında defne bitkisinin sulaması soğuk çeşme suyu ile yapılmamalı aksine oda sıcaklığında dinlendirilmiş su kullanılmalıdır.

Defne Fidanının Bakımı ve Beslenmesi

Defne fidanları hava akımlarından çabuk etkilenen bir yapıya sahiptir. Bu sebeple defneyi bu etkiden korumak gerekmektedir. Kış aylarında ise fidanın aşırı soğuklardan korunması gerekmektedir. Defne fidanının çevresinde başka herhangi bir cisim ile temas etmemesi gerekmektedir.

Defne bitkisinin beslenmeye ihtiyacı vardır. Bunun için herhangi bir çiçekçi ya da serada satılan vitamin ve mineraller kullanılmalı ve en az yılda bir sefer topraktan fidana verilmelidir. Bu şekilde beslenilen defne fidanlarının hem görüntüsü daha güzel olmakta hem de fidan daha erken büyümektedir.

Defne Fidanının Çoğaltılması

Defne fidanını çoğaltmak için nisan ayı en iyi aydır. Defne fidanının çoğaltılması hem zahmet istemeyen hem de her yerde kolaylıkla uygulanabilecek bir yöntem olan kökten ayırma yöntemiyle yapılır. Defne bitkisinin çoğaltılması yapılırken ayrı bir saksı alınır ve köklerinden ayrılan defne ve kökler bu saksının içine dikilir.
" } ] }