{ "title": "Domates Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Domates-Fidani-62.jpg", "date": "20.01.2024 02:29:02", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Domates fidanı, Dünya'da üretimi yapılmakta olan en önemli sebze türlerinden bir tanesidir. Ana vatanı Peru ve Ekvatorun da bulunduğu Güney Amerika ülkeleridir. İlk defa Meksikalılar tarafından kullanılan daha sonra da Amerika'dan Avrupa'ya ve dünyanın bütün ülkelerine kadar yayılan bir sebzedir. Domates fidanı tek yıllık bir bitkidir. Türkiye'de yaklaşık olarak 1900lü yıllarda Adana'da yetiştirilmeye başlanmıştır. Ucuz ve bol vitamin kaynağıdır. Besleyiciliği ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın pek çok ülkesinde en çok tüketilen ve üretilen sebzelerinden birisidir.

Domates Fidanı İklimi

Domates fidanı, sıcak ve ılıman iklim bitkisidir. Sıcaklık sıfırın altına düştüğü zaman bitki tamamen ölür. Domates fidanının tarlaya dikilmesi ilkbaharın geç donlarının bitmesinden sonra yapılmalıdır. Döllenme olayının sıcaklık ile yakın bulunan bir alakası vardır. Domates çiçek tozları 10 derece ve daha yukarıdaki derecelerde istenilen şekilde çimlenip döllenme oluşturabilir. Sıcaklık 15 derecenin altında olduğu zaman meyve bağlama yüzdesi de düşme eğilimi gösterir.

Domates Fidanı Ticareti

Kısa vejetasyon süresi boyunca yüksek verimliliği sayesinde her yıl üretim ve tüketim miktarında artış gözlemlenen yüksek ticari öneme sahip olan bir bitkidir. Domates fidanı meyvesi yenen sebzeler içinde en çok değeri olan bitkilerdendir. Ülkemizde açık yetiştiriciliği tüm tarım alanlarında yapılabilmek ile örtü altı yetiştiriciliği çoğunluk ile Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde yapılmaktadır.

Domates tohumu çimlendikten sonra toprak yüzeyine çıkmış olan domates fidanında birkaç adet yaprak oluştuğu zaman ucunda başkalaşım meydana getirerek çiçek tomurcuğu oluşturur. Bu oluşum sonrasında domates fidanının boyuna büyümesi durur. Fakat çiçek salkımını taşıyan yaprak koltuğunda bulunan yan sürgün tomurcuğu uyanarak devam eder. Bu devam ediş ile bitki yeniden boyuna uzamaya başlar. Bundan sonraki her birkaç yapraklı boğum oluştuğu zaman bu olay aynen devam ederek sürer. Domates fidanının boylanması 2-5 metreye kadar devam edebilir. Bodur domates fidanlarında oluşan tohumların üzerinden yeniden bir boylanma oluşmaz. Domateste çimlenme ile kökü de uzar. Bu uzaman kazık kökü oluşturur. Kazık köklerin uzunluğu 1,5- 5 metre arasında değişim göstererek uzar. Örtü altı koşullarında kökler 30 ya da 40 cm'ye kadar yayılabilir. 60 cm derinliğine kadar inebilir. Domates fidanında gövde başlangıçta ot şeklinde iken zaman ile sertleşerek odunsu bir görüntü oluşturmaya başlar. Odunsu oluşuma rağmen gövde meyvenin ağırlığını taşıyamaz ve zamanla yere doğru yayılmaya başlar.
" } ] }