{ "title": "Dut Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/dut-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 11:48:42", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Dut Fidanı, her türlü iklimde yetiştirebilmesi ve toprak açısından seçici bir ağaç olmaması nedeniyle kolaylıkla birçok bölgede yetişebilen bir fidandır. Türkiye'de genellikle Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Elazığ Ordu ve Ankara'da daha çok fidan dikimi yapılan ve dut üreticiliğinin yoğun olarak yapıldığı illerdir. Dut fidanları aşırı derecede bakım gerektirmeyen bir ağaç türüdür ve fidanlar genellikle ipek böcekçiliği için yetiştirilir.

Dut fidanı hemen hemen her iklimde yetişir. Fakat daha çok sıcak ve ılıman olan iklimi sever. Türkiye'de meyve ağacı yetiştirilen her bölgede kolaylıkla yetiştirilebilir. Dut fidanın dikimine, sonbahar mevsiminde ağaçların yaprakları dökmesinden itibaren başlanır ve ilkbahar mevsimine kadar fidan dikimi yapılabilir. Fidanların sulama yapılamayan alanlara ve tarım ilaçlanması yapılması gereken ürünlerin yakınlarına dikilmesi uygun değildir.

Dut fidanı kapama bahçeleri şeklinde, tarlaların ve bahçelerin kenarlarına sınır ağacı olacak şekilde ve çeşitli tarım ürünleri ile karışık bir bahçe oluşturularak tesis edilir. Dut fidanı dikilirken tesis edilecek olan bahçeye öncelikle belirli sıra ve mesafe ayarlanır ve işaretlenir. Dikilecek olan fidanların sıralı ve düzgün olarak dikilebilmesi için dikim tahtasının kullanılması daha uygun bir yöntemdir. Fidan dikilmek üzere önceden işaretlenen yerlere yaklaşık 50 cm genişliğinde ve derinliğinde çukur açılır ve dikilecek olan dut fidanının köklerinde yaralı kısımları varsa kesilir ve alınır. Daha sonra fidanların kök kısımları kazılan çukurların içerisinde yerleştirilir ve çukurlar gübre ile karıştırılmış toprak ile doldurulduktan sonra dikilen fidanın çevresine bir çanak oluşturulur ve fidan can suyuyla sulanır.

Dut fidanları eğer yaprak elde etmek için dikiliyorsa, serbest olarak büyümelerine gerek yoktur. Bu nedenle her sene ipek böceği besleme zamanında budama işlemi yapılır. Dut fidanlarının fazla büyümeyecekleri için dut bahçeleri oluşturulurken dikilen fidanların arasının fazla uzak olmasına gerek yoktur. Bu sayede daha çok fidan dikilip yaprak verimi artırılabilir.

Kapama bahçelerine dikilecek olan dut fidanları, yaklaşık olarak 3 metre aralıklarla dikilebilir. Ancak toprak traktörle işlenecekse fidanlar 4 metre aralıklarla dikilmelidir.

Diğer tarım ürünleri ile dikilecek olan dut fidanları, arasındaki mesafe ise yaklaşık 1,5 metre olmalıdır.

Dut fidanları sınır ağacı olarak dikilecek ise fidanlar arasındaki mesafenin 2-3 metre arasında tutulması daha uygundur.

Yüksek miktarda yaprak elde edebilmek için dut fidanlarının bakımının düzenli bir şekilde yapılması önemlidir.

Dut fidanının sulanması; Dut fidanının dikildiği ilk senelerde hızlı gelişmesi için sulama işlemi sık yapılmalıdır. Yetişkin olan dut fidanları ise yaprak veriminin daha kaliteli olması nedeni ile daha da sık sulanmalıdır. Yaz mevsiminde dut fidanlarının daha çok suya ihtiyacı olması nedeniyle günde 3 defa sulama işleminin yapılması gerekebilir.

Dut fidanının toprak işlemesi; sonbahar, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yani yılda üç defa dut fidanlarının toprak işlemesi yapılır.

Sonbahar mevsiminde, toprak işlemesi yaprak dökümü zamanında, ilkbahar mevsiminde fidanlar filizlenme başlamadan önce.

Yaz mevsiminde ise yaprak hasadı olduktan sonra ve fidanlar budandıktan sonra yapılır.

Dut fidanı gübreleme; Dut fidanları yetiştirilirken aynı zamanda gübreleme işlemi yapmanız verim açısından oldukça önemlidir. Gübreleme işlemi sonbahar mevsiminde verimin artması ve toprak yapısının düzeltilmesi nedeniyle yapılır. Dut fidanı gübrelenirken genellikle çiftlik gübresi kullanılır. Dut fidanlarına ihtiyaç olduğu durumlarda ise kimyasal gübre de verilebilir.
" } ] }