{ "title": "Elma Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/elma-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 02:08:20", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Elma Fidanı, Elmanıneski Türkçe de alma olarak bilinen adının, meyvenin rengi olan kırmızıdan gelmekte olduğu bilinmektedir. Elmanın ilk başta Kuzey Anadolu'da Güney Kafkaslar, Rusya'nın güneybatısında olan bölgeler ve Orta Asya civarlarında ortaya çıktığı düşünülmektedir. Tür, tüm dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi bulunmaktadır. Tarih boyunca kültür çalışmalarıyla 1000'den fazla, farklı elma türü üretildiği tahmin edilmektedir.

Elmanın kültür türleri aşıyla üretilir. Fakat bazı çeşitler kök sürgünü ile de üretilebilmektedir. Elma en fazla Amasya ilinde üretilmektedir. Amasya'nın elması oldukça ünlüdür. Meyve verme yaşı, anacın türüne göre değişiklik gösterir. Bazı anaçlar ilk dikildiği sene meyve verir. Bazı anaçlarsa, üçüncü yaşından itibaren meyve vermeye başlar. En geç verime başlayan anaçlar ise normal elmanın çekirdeğinden üretilmiş olan anaçlardır. Bu anaçlar 5 ile 6 yaş arasında meyvesini vermeye başlar. Elma yetiştiriciliğinde en önemli husus fidan dikimidir. Fidan dikimi, genellikle sonbaharda yaprak dökümü ile, ilkbaharda ağaçlara su verilmesine kadar geçen dönemde yapılır. Aslında en uygun dikim dönemi, kışı ılık geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise ilkbahar mevsiminde dikim yapmaktır. Dikimi yapılacak olan fidanların önce köklerindeki yaralı ve hasarlı kısımlar, makas ile temizlenir. Çünkü dikim budaması işlemi, ağacın gövde ile kök dengesini kurar.

Açılmış olan çukurların içerisine üst toprak konur ve fidan dikim tahtasının tam ortasına, aşı noktası ise güneye bakacak biçimde ve toprak seviyesinden 20-25 cm yukarıda olacak şekilde koyulur ve toprakla doldurulur. Kökler arasında hava boşlukları kalmaması için toprak, kesinlikle ayakla hafif bastırılmalı, 20-30 litre can suyu verilmelidir.

İlkbahar mevsiminde dikilen dalsız fidan, don tehlikesi tamamen atlatıldıktan sonra aşı noktasından 70-75 cm, yerden ise 90-95 cm'den, lider olabilecek iyi gelişmiş bir gözün 2-3 mm yukarısından meyilli kesilir. Eğer fidan 3'ten az yani 1 veya 2 dalı var ise bu dallar kesilir ve fidan anlatıldığı biçimde, bir göz üzerinden kesilip ardından dikilir. Aşı noktası toprak seviyesinden en az 20 cm yüksekte olmalıdır. Elma bahçesi kurulurken mutlaka sertifikalı fidanlar tercih edilmeli, ayrıca fidanlar sağlıklı olmalı, kök sistemi, ebadı ve boyu, TSE standartlarına uygun bir biçimde olmalıdır.
" } ] }