{ "title": "Erik Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/erik-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 01:58:43", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Erik fidanı, Erik fidanları çeşidine göre farklı iklimlerde yetiştirilmektedir. Can eriği ılıman iklimlerde, Japon eriği kışın soğuk geçmeyen bölgelerde ve sıcak iklimlerde yetiştirilirken; Avrupa eriği ise kışın soğuklara katlanabilen erik fidanları arasında yer alır. Erik fidanları toprak bakımından orta dereceli normal topraklarda yetiştirilebilir. Saçaklı ağaçlardan olduğu için toprak derinlikleri olan bölgelerde yetiştirilmesi daha kolay olur. Humuslu topraklarda ve besin maddelerince zengin sıcak, nemli bölgelerde daha kolay yetiştirilirken; erik fidanları kara toprak olan bölgeleri daha fazla sevmektedir.

Erik fidanı dikim zamanı

Erik fidanları çeşitli zamanlarda dikilirken; genellikle ilkbahar ve sonbahar zamanında ekimi yapılmaktadır. Erik fidanı dikimi yapılan arazinin belirli yerlerinde işaretlemeler yapılırken; belirli aralıklar ile eşit aralıklar ile bahçe kurulması oldukça önemlidir. Erik ağaçlarının cinsine göre aralarına tozlayıcı olarak bulunması ve ikinci dönemin şartlarını dikkat edilmesi oldukça önemlidir özellikle kaşın alıp geçen ve yarışı az olan bölgelerde Aralık aylarında fidanı dikilerek; erik fidan dikimi yapılması tavsiye edilir. Soğuk ve yağışlı olan bölgelerde ise erik fidanlarının dikiminin ilkbaharda olması tavsiye edilmektedir.

Dikimi yapılacak bahçeye kare veya üçgen dikim şekli uygulanması oldukça önemlidir. Belirli aralıklarla ile dikdörtgen biçiminde tercih edilen bahçe çeşitleri vardır. Erik fidanları en az beş metre boşluklar bırakılarak dikim işleminin gerçekleştirilmesi sağlanır. Erik bahçesi olacak bölgenin öncelikle derinden sürülmesi yapılarak bu bölgenin drenaj kanalları açılması gerekir. Fidan dikimi yapılacak alanın işaretlemesi yapıldıktan sonra elliye elli boyutlarda çukurlar açılarak; bu kısımda gübreleme yapılır. Kuru olan toprakların bulunduğu bölgelerde gübreleme işlemi oldukça önemlidir. Erik fidanının dikimi yapılmadan önce fidanın kök bölgesinin kuru olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Fidan kökleri yaş olarak çukurun içerisinde bırakılır ve üzeri toprakla örtülerek; sıkıştırma işlemi uygulanır. Erik fidanı üzerinde bulunan aşı kısmının toprak dışında kalması gerekir. Fidanlık dikildikten sonra daha fidanın etrafına yalak yapılarak ilk can suyu verilir. Fidan dikimi yapıldıktan sonra yanına uzun bir çıta dikilerek fidanın rüzgârdan etkilenmemesi sağlanır.

Erik fidanı sulama ve budaması

Erik fidanı dikiminden sonra yılda en az üç sefer bu fidanların bulunduğu bahçenin sürülmesi, toprağın havalandırılması gerekir. Ağaç diplerinde çapalama yapılırken; belirli aralıklarda yağış olmayan dönemlerde ağaçların sulanma işlemi gerçekleştirilir. Erik ağaçları saçaklı olduğu için kökler yüzeyse çıktığı zaman bu bölgelerin toprak ile kapatılması önemlidir.

Erik bahçelerinin belirli aralıklarla sulanması tavsiye edilir. Damlama ve yalak şeklinde yapılan sulama çeşitleri erik için oldukça faydalıdır. Oluşturulan bahçenin belli periyotlarda gübreleme yapılması oldukça önemlidir. Yapılan toprak analizine göre toprağın ihtiyaç duyduğu vitaminlerin ve gübrelerin verilmesi erik ağaçlarının gelişmesi üzerinde büyük etkiler yaratır. Kimyasal gübrelerden fosfor ve potasyum gibi yüklemeleri ile erik fidanları hızlı büyümesi sağlanır. Belirli periyotlarda yılda bir kez özellikle hayvansal gübre ile bahçenin gübrelenmesi gerekir.

Erik ağacı dikimi sonrasında ağaçların belirli zamanlarda budanması gerekir. Budama işleminde özellikle ilkbahar zamanı gelmeden budama işlemi yapılırken; eski dalların kesilerek yeni budaklar çıkarması ve yeni sürgünler vermesi amaçlanır. Belirli budamadan sonra ağaçların meyve için çiçek açtığı dönemlerde meyve tutumu yüksek olsun diye, meyve çiçeklerinde yeni meyve oluşmaya başladığı dönemlerde meyve seyretme işlemi yapılmalıdır. Erik meyve hasadı başladıktan sonra cinsine göre çeşitli zamanlarda toplama işlemi gerçekleştirilir. Fazla olan ürünlerde soğutucu gibi bölgelerde muhafaza edilmesi sağlanırken; cinsine göre eriklerin meyve veya hoşaf komposto gibi saklama şekilleri tavsiye edilirken; kurutulması da yapılacak saklama çeşitleri arasında yer alır.
" } ] }