{ "title": "Fidan Aşılama", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/fidan-asilama.jpg", "date": "21.01.2024 09:13:42", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Fidan Aşılama: bir bitkinin küçük dal parçasını alıp diğer bitkiye kaynaşmasını sağlamaktır. Üretimi zor olan bitkiler veya ağaçların üretilmesinde kullanılmaktadır. Fidan aşılama yapılması için bir anaç gövde ve aşı olacak kalem gereklidir. Aşılamada anaç gövde kök gelişmesini sağlarken aşı kalemi dal ve yaprak taç gelişimini sağlar.

Fidan aşılama çeşitleri: Fidan aşılamak ana gövdeye takılacak parçanın özeliğine göre 2'ye ayrılır.

Göz aşısı: Göz aşısı yapımında önemli nokta en verimli sürgün gözlerden alıp aşı yapmaktır. Almak istenilen fidanın uç kısmındaki yeni sürgün vermiş filizlerden meyve dallarında uzak bir kalem alarak hızlı şekilde ana gövdeye aşı yapılır.

Aşı esnasında alınan kalemin uç kısımları kesilir uç kısımlar aşılama yapıldıktan sonra odunlaşma ya döneceği için meyve verimi yapmaz. Aşı için kesilen verimli fideyi nemini kaybetmemesi amaçlı hızlıca yapraklarını, uç kısmını temizleyip yanınızda bulundurduğunuz suyun içine bırakılır. Göz aşısı yapmak için kalemi hazırlamış bulunuyoruz. Göz aşısında en önemli yer aşı gözünü çıkarmaktır. Aşı gözünü yatay bir şekilde keskin bir aletle çentik atılıp kesiyoruz.

Atılan çentikler göze zarar vermeden 1-5 santim alttan ve üstten atılıp göze zarar gelmeyecek şekilde çizilip hafif hareketlerle oradaki kabuğu çıkarırız. Çıkan kabuğun altında siyah bir nokta bulunmaktadır. Eğer o nokta var ise aşılamamız başarılı olacaktır. Aşılamak istenilen gövdeye veya dala atılan dikey bir çentik atıyoruz ve o çentik çevresindeki kabuğu kaldırıyoruz.

Gözümüzü bu çentiğe yerleştirip aşımızın hava almayacağı şekilde sıkıca sarıyoruz. Göz aşısı 3-4 hafta içinde yeşillenirse tutmuş demektir. Aksi takdirde yeniden aşılama yapmak gerekir. Bu aşı istenilen verimi kısa bir sürede elde etmek için tercih edilir.

Kalem aşısı: Kalem aşısı ana gövdeye yapılacak aşı kaleminin 10-15 santim uzunlukta ve başında 2-3 dal bulunan kalemle yapılır. Aşı yapılacak kalemde 2-3 göz olmalıdır fazla göz sayısı aşının tutmasını zorlayabilir.

Aşı kapılacak kalem yukarıda göz aşısında belirttiğimiz şekilde hazırlanır. Aşı yapılacak ana gövdede herhangi bir dal veya aşının yapılması istenen bölgeye keskin bir aletle yukarıdan aşağıya ayıracak şekilde kesilir. Bu kesiğe kalemin gireceği şekli verip hazırlıyoruz.

Kalemin ana gövdeye gireceği yeri az sivri yapmamız gereklidir. Aşı yapılacak kalemi ana gövdedeki kesiğe dikkatlice yerleştirmemiz gerekli. Aşı eklemesi bittikten sonra sıkıca yaralı bölgeyi hava almayacak şekilde sarıp aşı işlemini bitiriyoruz.
" } ] }