{ "title": "Fidan Dikimi", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Fidan-Dikimi-49.png", "date": "19.01.2024 10:42:43", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Fidan Dikimi, Fidan dikimi tarımın uzun zamanını alan bir daldır. Fidan meyveciliğin temelinde iyi bir yer tutmaktadır. Bu nedenle iyi bir meyve ağacı yetiştirmek için iyi bir fidan dikmeye özen gösterilmelidir. Ülkemizde her sene 38 milyon civarında meyve fidanları dikilmektedir. Fidan dikiminde kaliteli bir fidan yetiştirmek için alınan fidanın sertifikalı olmasına ve saçak köklerin iyi gelişmiş olmasına dikkat etmek gerekir.

Fidan Dikimi ve Toprak Hazırlığı: Fidan dikilecek alanın tamamı gübrelenir ve sürülür, gerekirse toprağa bir miktar ocak veya nehir kumu ilave edilip sürülür.

Fidan Dikimi ve Çukurlarının Hazırlanması: Açılan çukurlar dikilecek fidanın kök hacmini kaplayacak büyüklükte olmalı. Açılacak çukur derinliği 60 cm diz boyundan az olmamalıdır. Fakat fidan dikilecek toprak işlenmemiş ise çukur derinliği biraz daha büyük olmalıdır. Çukur açılırken üstte çıkan toprak ayrı bir yere, altta çıkan toprak ayrı yere konmalıdır. Fidan çukura yerleştirildikten sonra önce üstteki toprak fidanın diplerine konur, sonra altta çıkan toprak üst kısma konulur ve çukur tamamen kapatılır. Fidan dikilecek çukur mümkünse dikimden bir süre evvel açılmalı donlu bir periyot geçirmesi sağlanmalıdır ve açılan çukurların etrafındaki toprak kabartılıp su verilmelidir.

Dikim yapılacak alan kuvvetli rüzgâr alan bölge ise fidan dikimi yapılmadan 10-15 gün öncesinde dikilecek fidan boyunda bir herek hazırlanarak bir çukur açılır ve tam tabanına bu herek saplanır. Bu herek oldukça düzgün, budaksız olması gerekir, şayet budaklı ise budaklar ve kabukların soyulmasında fayda vardır. Hazırlanan hereğin toprağa saplanacak tarafındaki ucun katranlanmış ve yanmış olması ömrünü uzatacaktır.

Fidanın Çukura Yerleştirilmesi: Dikilecek fidanlar açık köklü veya tüplü şeklinde tercih edilebilir. Tüplü fidan kök kısmında toprak ile nemini koruması için naylon torba veya saksı içinde olanlara denilir. Tüplü fidan dikiminde fidan kökünü saran poşet hemen çukurun yanında açılır ve toprağı dağılmadan dikkatlice çıkarılıp çukura yerleştirilir ve çukur toprak ile doldurulur. Doldurulan toprağı ayakla basılarak iyice sıkıştırılır. Fidanları dikim esnasında kökleri direk güneşe maruz kalmamalı ve kökler rüzgâr almamalıdır. Doldurulan toprak kök boynu hizasına gelene kadar doldurulur ve ayakla iyice sıkılaştırılır. Fidan diplerine toprak doldururken toprak içinde hava kalmamasına dikkat edilmelidir.

Fidana Can Suyu Verilmesi: Fidan dikimi tamamlandıktan sonra can suyu verilir, sulama işlemi 15 gün sonra tekrar edilir ve çapası yapılır. Fidan köklerinde bulunan toprağın çapalanması çok faydalıdır, çapa yapmak toprakta oluşan ve Evoporasyonu hızlandıran Kapilariden kaynaklanan kaymaklanmayı önleyecektir.

Fidan Dikimi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler: Fidan dikiminde havanın kapalı, bulutsuz, rüzgârsız olduğu günlerde yapılmasına dikkat edilmeli. Yağmurlu havada, ağır topraklarda dikim yapmamaya dikkat edilmeli. Dikilecek fidanın köklerinde ve dallarında yaralanma ve kıvrılma olmamalıdır. Fidan dikiminde kök kısmının hava ile uzun süre temas ettirilmemelidir.

" } ] }