{ "title": "Fidan", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/fidan.jpg", "date": "19.01.2024 15:33:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Fidan, tohumun toprakla buluşmasının ardından oluşan fide, yaklaşık bir yılda fidan durumuna gelir. İster meyveli olsun ister meyvesiz, iki ya da daha fazla yıllık ağaçların üretiminde kullanılan, tohumdan oluşan ya da odunlaşan dalları köklendirilen genç bitkiler fidan olarak tanımlanır. Fidan yetiştirilen yerler fidanlık olarak, bunların yetiştirilmesi de fidancılık olarak tanımlanır. Meyve alınan ağaçlar genellikle zevk ya da kar elde amacı güderken, meyvesiz ağaçlarda süs amaçlı olarak park ve bahçeler kurmakta kullanılır. Tarımda meyvecilik uzun bir süreci içerir. Bunun temeli de fidan üretiminden geçer. Meyve yetiştiriciliğinden iyi verim almak için, fidanların iyi olması gerekir. Bu yüzden sertifikalı fidan yetiştirmek önemlidir.

Sertifikalı fidan nedir?

Karlı ve modern meyvecilik fidancılığın başarılı bir şekilde yapılmasından geçer. Ekimde kullanılacak fidanın menşeinin bilinmesi, anacının bilinmesi, bahçe bakımıyla çok yakından ilgilidir. Bu yüzden yetiştiricilikte sertifikalı fidan kullanmak önemlidir. Fidan sertifikasyonu ile sertifikalı fidan üretimi ülkemizde resmi olarak belirlenmiş tebliğe uygun şekilde yapılır.

Fidan seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
Fidanlık yeri seçimi nasıl olmalı?

Fidanlık meyveciliğe uygun olan alanlarda kurulmalıdır. Özellikle rüzgârdan korunacak yerler seçilmelidir. Ayrıca sulama suyu yeterli olmalı ve arazi sulamaya engel olmamalıdır. Toprak yapısı hafif süzek yapıda olursa, fidan yetiştiriciliği bakımından uygundur. Hafif meyilli araziler ve drenajı iyi olanlar seçilmelidir. Toprakta taban suyu sorunu olmamalı, iklim ilkbaharda, geç sonbaharda oluşacak donlar bakımından sürgünleri etkilemelidir. Fidan üretimi için gerekli olan iş gücü ve malzeme temini kolay yerler, toprağı hastalıklardan, zararlılardan temiz yerler fidanlık için seçilmelidir.

Tüplü fidan nedir?

Bu fidanların aşı yerleri toprağın üzerinde kalacak şekilde tüplere dikilir. Bunlar yılın her döneminde dikime uygun olur. Kışın ve yazın sıcaklarda rahatlıkla dikilebilir. Fidanların tüplü olması nedeniyle kuruma ve tutmama gibi sorunları olmaz. Kökleri yeterince geliştiğinden, meyve verimi için hazır haldedirler.

Açık köklü fidan nedir?

Bu fidanlar Aralık ayı ve Nisan ayı arasına köklü şekilde satılır. Aşı yerleri dışarıda olan fidanlar toprağa gömülü şekilde tutulurlar. Uykuda olan fidanın kurumaması için böyle yapılır. Böyle alınan fidanlar Nisan ve Mayıs ayından itibaren sürgün verir ve gelişmeye başlar. Bunların tutmama riski düşük oranda vardır.

Yetişkin meyve fidanları

Bu tür fidanların gövdesi kalın olup, 5-6 yaşından küçük olmazlar. Satışa saksıyla ya da rootball olarak sunulur. Fidanlar ürün vermiştir ya da ürün verme zamanına uygun şekilde ürün alınabilir.
" } ] }