{ "title": "Fıstık Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/fistik-fidani.jpg", "date": "21.01.2024 02:47:55", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Fıstık Fidanı: Fıstık denilince ilk akla gelen Gaziantep ilidir. Çünkü fıstığın asıl yetişme ortamı Gaziantep'tir. Fıstık yazları uzun veya kurak olan ortamlarda yetişir. Yazın bitimine sonbaharın başlangıcına doğru meyve vermeye başlar. Fıstık ağaçları susuz ortamda yetişirler. Sulak ortamlar da fıstık ağacının yetiştirildiği pek görülmez. Fıstığın olmasında en önemli faktör sıcaklıktır. O yüzden yazları uzun sıcak olması gerekir. Yazın bitiminde de bir süre soğuğa ihtiyaç duyarlar. O yüzden sonbahara doğru meyve vermeyen başlar. Mart ayının sonuna ya da nisan ayının başına fıstık fidanları çiçek açarlar.

Fıstık fidanının kök yapısı çok kalın ve kuvvetlidir. O yüzden başka ağaçların olduğu ortam da yetiştirilmez. Fıstık fidanı süzek, tınlı ve kireçli topraklar da yetişir. Fıstık çok çabuk gelişen ve kuvvetli kök yapısına sahip olduğu için dikilecek olan diğer fidanlarla arasında 8-10 metre kadar mesafe olmalıdır. Bu mesafe başta uzak ve çok gibi dursa da geliştikçe aranın tam ideal olduğu görülür.

Bahçeye rastgele fıstık fidanı dikilmez. Bahçenin her yeri işaretlenir çizilir ve ölçüm yapılır ondan sonra dikilmeye başlanır. Dikilecek olan toprağın genişliği 40-50 cm genişliğinde ve 60-80 cm derinliğinde bir çukur kazılmalıdır. Fıstık fidanın etrafında diken olduğundan dolayı dikilmeden önce budama işlemi yapılır ve daha sona kazılan çukurun içerisine konulur. 1-2 kürek tezek ve fıstık ağaçlarına özel olan gübre toprağa karıştırılarak fidanın üzeri kapatılır. İlk olarak bir can suyu verilir. Zaten fıstık ağaçları yaz ayın boyunca sadece 2-3 kez sulanır. Fıstık fidanı sonbahar veya ilkbaharda dikilir. Toprak o zaman verimli ve uygun olduğundan dolayı bu mevsimlerde yapılır.

Fıstık fidanı eğer başka bir ağaçtan aşı ile alınıp dikileceği zaman aşı yeri toprağın üst kısmında olmalıdır. Eğer toprağın altında kalır ise fidan yetişmez ve bir süre sonra kurur. Fıstık fidanın üzerine bulunan dikenler temmuz ve ağustos sıcaklığında kuruduğu için hasat zamanı sıkıntı yaşanmaz. Fıstık fidanı meyve vermeye başlayana kadar her sene bu bakım tekrarlanır.
" } ] }