{ "title": "İğde Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Igde-Fidani-23.jpeg", "date": "23.01.2024 03:58:45", "author": "Hayrettin TANIŞ", "article": [ { "article": "İğde fidanı, bu fidan Anadolu'da her bölgede yetişebilen, baharla beraber çiçek açar, çiçekleri kokulu, meyveleri lezzetli ve unumsudur. Meyve ve çiçekleri egzamadan yüzdeki siyah lekelere, sivilcelere, bağırsak iltihaplarına, sindirim bozukluklarına karşı çok faydalı gelmektedir. İğde çiçekleri toplandıktan sonra 10 dakika kadar kaynatılır, her akşam yatmadan önce egzama olan bölgeye sürülüp, iyi bir antiseptiktir. İğde meyveleri zihin açıcı ve bağırsak iltihaplarına karşı etkili olup ishali önlemektedir. Böbrek rahatsızlıklarına faydalı geldiği bilinir. İğde kabukları soyulup unumsu meyvesi ılık suya koyup bu cıvık hamur şekline getirilir ve cildi sürülmelidir. Yüz ve boyun bölgelerindeki siyah noktaların sivilceleri yok eder yatmadan önce mutlaka maske şeklinde boyun ve yüz bölgesine tatbik edilmeli ve sabah yüz ve boyun bölgesinin kükürtlü sabunla yıkanması gerekir.

İğde fidanı özellikleri nelerdir?
İğde fidanı yetiştiriciliği

Yetiştirmek için çok fazla teferruat gerekmez. Güneşli ve kurak yerlerde yetişir. Kireç ve tuzlu toprağa dayanıklı bir fidandır. Çiçeklenme döneminden sonra yaz aylarında budaması yapılır. Kökünde azotu depolayabilme özelliği olması hasebiyle en verimsiz topraklarda dahi yetişmektedir. Kuraklığa dayanıklı olmasıyla erozyonla mücadelede kullanılır. Yaz kış yetiştirilebilir. Dalları dikenlik olup bahçenin sınırlarında dikilmesi gerekir. Bitkinin üretimi dal parçalarından çelik alınarak yapılmaktadır. Yan yana dikilmesi halinde rüzgârı geçişini önlemektedir.

" } ] }