{ "title": "İncir Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/incir-fidani.jpg", "date": "21.01.2024 07:57:14", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "İncir Fidanı, geniş yapraklı tropikal ağaç görüntüsünü andırır. Yaklaşık olarak 500 adetten fazla çeşidi vardır. Bu çeşitler arasında en çok tercih edilenleri bursa siyah dürdane incir, bursa beyaz incir, sarı lob incir fidanlarıdır. Ege Bölgesinin Menderes havzalarında yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'deki taze incir üretiminin yaklaşık %75'i ve kuru incir üretiminin tamamı bu havzalarda üretilmektedir.

Bursa siyah dürdane incir, taze tüketim amacıyla yetiştirilen bir çeşittir. Meyveleri iri yuvarlak şekildedir. Kabuk rengi koyu mor veya morumsu siyahtır. Meyvelerin etinin rengi koyu kırmızıdır. Bursa beyaz incir, taze tüketime uygundur. Meyveleri iri ve yuvarlak şekillidir. Meyve eti sık dokuludur. Kabuk rengi beyaz ve yeşil arasıdır. Pulpu ise geniş, dolgun ve koyu kırmızı renktedir. Kabuğu çok kolay soyulur. Sarı lob incir, kurutmalık olarak üretilir. Meyveleri bütün ve kabuklu olarak hızlı dondurulmaya uygundur. Çekirdekler orta iriliktedir. Meyveler yuvarlak, basık şekillidir.

Subtropik bir meyve olan incir fidanı geniş bir ekolojik uyum yeteneğine sahiptir. Ilıman iklime sahip birçok yerde yetişmektedir. İncir fidanı kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık ortalama 18 ile 20 derece arası değişen sıcaklıklarda yetişir. Meyve oluşumundan hasat sonuna kadar olan süreyi kapsayan Mayıs ile Ekim ayları arasında daha yüksek ortalama sıcaklık ister. Meyve olgunluğu ve Ağustos ile Eylül ayları arası olan kurutma döneminde sıcaklıkların 30 dereceye kadar çıkmasını ister. İncir fidanı için yüksek sıcaklık kadar düşük sıcaklıkta önemlidir. Az miktarda da olsa kış soğuklarına ihtiyaç duyabilir. Çok kısa süre devam eden -9 derecenin üstündeki sıcaklıklar zararlı olabilir. Genç fidanlar Ekim ve kasım aylarında -3 ile -4 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda ve erken yaşanan don olaylarından zarar görebilir. Sıcaklık -6 ile -8 dereceyi bulursa genç fidanlar ölme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Ayrıca mart sonu ve nisan aylarında -1 derece sıcaklığın altına düşmesi, yaşanan ilk bahar donları yeni sürgün büyümesini zarara uğratır. Bu da o yılki ürünün azalmasına sebep olur. Kış sonlarında meydana gelen sıcaklığın -4 ile -7 dereceye düşmesi erkek incirlerin zarar görmesine neden olur. Sıcaklığın -9 derecenin de altına düştüğü yerlerde incir fidanı dikimi başarılı bir şekilde yapılamaz. Yağış miktarının 550 milimetrenin altına düşmesi durumunda sulanması gerekir. Yağışların yetersiz kalması durumunda Haziran sonu ve Temmuz başlarında ikinci bir sulama yapılması gerekebilir.

İncir fidanı genellikle toprak yönünden fazla seçici değildir. Sadece kuru incir toprak istekleri yönünden seçici olur. Fidanın gelişimi ve meyvenin tutunması açısından fidanlarının çok yüksek rakımlı alanlara dikilmesi tavsiye edilmez. Kumlu, killi, organik materyal ve kirece sahip toprakları sevdiği için en iyi meyveler bu topraklar sayesinde gerçekleşir. Meyve gelişimi en iyi 120 santim ve daha derin topraklarda olur. Toprak tuzluluğuna az dayanabilen bitkiler arasındadır. İncir fidanı bahçeleri doğrudan fidan dikerek kurulabileceği gibi köklerine çelik direk kullanılarak da kurulabilir. Fidan dikimi köklü incir fidanları ile yapıldığında iki farklı boylarda tercih edilebilir. Birinci ve ikinci boy 1 ya da 2 yaşında ve toprağın yüzeyinden 10 cm yukarıdadır. Birinci boyun çapı 18 milimetreden fazla, boyu en az 100 santim ve ikinci boyun çapı 12 ya da 18 milimetre, boyu en az 75 santimdir. İncir fidanı serbest büyümeye bırakırsa 30 metreye kadar boy verebilir.
" } ] }