{ "title": "Karayemiş Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/karayemis-fidani.jpg", "date": "23.01.2024 03:29:21", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Karayemiş fidanı, ülkemizde Doğu Karadeniz bölgesinde Rize dolaylarında, Trabzon, Maçka, Giresun, Sinop, Zonguldak, Kastamonu, Bartın ve Bolu çevresinde görülür. Marmara bölgesinde ise İzmit, Adapazarı, İstanbul ve Bursa çevresinde görülür. Ayrıca Güney Anadolu bölgesinde Osmaniye'deki Gavur Dağları'nda ve Amanos Dağları'nda sıkça görülür. Taflan adıyla da bilinir. Kullanım alanları çok geniştir. Taze ve kurutulmuş şekilde tüketilir. Reçel, pekmez, tuzlama, likör yapımında çok sık tercih edilir.

Meyvesi ve Çiçekleme

Karayemiş meyvesi yuvarlak, oval ve silindir şeklinde olabilir. Meyveler genelde 10-25 milimetre boyunda olur. Meyvelerin içinde tek çekirdek vardır. Meyve önceleri yeşil renktedir olgunlaştıkça kırmızı, mor, sarı ve beyaz rengine dönüşür. Meyvelerin renkleri karayemiş çeşidine göre değişiklik gösterse de en son genellikle siyaha yakın koyu bir renk alır. Ayrıca süs bitkisi olarak da kullanıldığı için yol kenarlarında, bahçelerde ve parklarda çok sık rastlanır. Yaprakları elips biçimde çiçekleri ise beyaz renkte ve salkım halindedir. Çiçeklenme Mart-Mayıs aylarında gerçekleşir ve yaklaşık olarak 20-25 gün sürer. Yaz kış yapraklarını dökmediği için yaprakları hayvan yemi olarak kullanılır.

Dikim ve Gübreleme

Karayemiş fidanlarının dikim şekilleri arazi yapısına bağlı olarak değişir. Genellikle kare, üçgen ve kontur şeklinde yapılan dikimlerden biri tercih edilebilir. Dikim çukurları önceden açılmalıdır. Yaklaşık olarak açılan çukurların genişliğinin 60 ile 70 santim, derinliğinin ise 60 ile 70 santim olması gerekir. Yaklaşık olarak 100-200 gram arası ahır gübresi açılan çukurlardan elde edilen gübre ile karıştırılarak çukurların içine atılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu köklerin gübreye temas etmemesidir. Dikim mesafesi yaklaşık olarak 6X6, 7x7, 8x8 boyutlarında yapılmaktadır. Dikilen fidanlar ilerleyen zamanlarda 6-10 metre arası boylanacağı için dikim aralıkları gerekli genişliğe sahip olmalıdır. Budama ise su yürümesi ve sürgün uzaması başlamadan önce ilkbaharda yapılmalıdır. Dikilen karayemiş fidanlarının kökleri fazla derine gitmediğinden kurağa, rüzgâra ve soğuğa fazla dayanıklı değildir. Toprak bakımından çok seçici değildir. Genelde kumlu ve mineral bakımından zengin topraklar tercih edilir. Toprağın pH dengesinin 5 ile 7 değerleri arasında olması en idealidir. Karayemiş fidanlarında yaz aylarında sulama yapılması meyve kalitesini artırır. Kış aylarında ise toprak geçirgen özelliği sebebiyle yeterli yağış aldığında meyve iriliği artar.

Çoğaltma ve Hasat

Karayemiş fidanının çoğaltma yöntemleri arasında tohum, kök sürgünü, çelik, daldırma, doku kültürü ve aşılama yer almaktadır. Yaygın olarak kök sürgünü ve çelikle çoğaltma yaygın olarak kullanılır. Hasat zamanı Haziran ayı başlarında başlayıp ağustos ayı sonuna kadar devam eder. Gelişimini tamamlamış her ağaç başına ortalama olarak 50 kilogram mahsul elde edilir.
" } ] }