{ "title": "Kayısı Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/kayisi-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 12:34:14", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Kayısı Fidanı, Kayısı denilince ilk akla gelen il Malatya'dır. Başka illerde de kayısı yetiştirilir fakat Malatya'nın toprağı kayısı yetiştirmek için daha uygundur. Kayısı yetiştirmek uzun bir zaman ister. Hacıhaliloğlu, kabaaşı, soğancı, çatalaoğlu, hasanbey gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Kayısı yetiştirmek geleceğe yatırım olarak da yapılır. Hasat zamanı zahmetli ve yorucu olsa da geliri oldukça fazladır. Kayısının işi sadece dikmekle bitmez. İlaç atılır, ağacın dibi yapılır, gübre atılır, sulanır ve hasat zamanı kayısı birkaç işlemden geçer.

Kayısı fidanı yarı güneşli veya çok güneşli ortamlarda yetiştirilir. Kayısı soğuk olduğu zaman yanar ve meyve vermez. Kayısı fidanı dikilecek toprak kumlu, tınlı ve kireçli gibi farklı toprak çeşitlerine dikilir. Kayısı fidesini dikilecek toprak da organik ve inorganik madde bakımında yüksek değerlere sahiptir. Kuru toprakta kayısı verimli olmaz ve kayısı fidanın gelişmesi için bol su gerekir. Bol suda kayısı daha büyük ve güzel olur.

Kayısı üretimin de yaygın olarak kullanılan yöntem aşı yaparak çoğaltılmasıdır. Kayısı fidanı dikilecek toprak aynı zamanda süzek ve kolay işlenmelidir. Kayısı fidanları kendi kendi yüksekliğinden 3-4 kat aşağıya dikilir. Toprak derin bir şekilde kazılır. Kayısı fidanı dikildikten sonra toprağın üzeri kapatılır ve sulanır. Kayısı fidanı dikilmeden önce tarla sürülür ve bir sene toprak dinlendirilir. Toprak dinledikten bir sene sonra dikim yapılır. Kayısı fidanı her mevsim de yapılmaz. Sadece sonbahar mevsiminde yapılır. Çünkü sonbaharda toprak kayısı fidanı dikmek için uygundur. Kayısı fidanların da önemli olan bir başka şeyde fidanın budanmasıdır. Budanan kayısı fidanı daha çabuk ve güzel meyveler verir.
" } ] }