{ "title": "Kestane Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/kestane-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 06:02:05", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kestane Fidanı, dünyada Asya, Afrika ve Amerika kıtasında yetişir. Hepsi birbirinden farklı 12 adet çeşidi bulunur. Bunlardan en kalitelisinin anavatanı Anadolu'dur. Ülkemizde ortalama olarak 80-90 bin ton arası kestane üretilmektedir. Bunun 5-10 bin tonu ihraç edilmektedir. Kestane fidanı, doğada tohumundan kendiliğinden yetişir. Genç fidanlar dikine büyürken fidanlar yaşlandıkça taç yayvanlaşır. Fidanın gövdesi dik ve düzgündür. Gövde kabuğu önce düzgünken ağaç yaşlandıkça çatlar ve kırışıklarla kaplanır. Kestanenin dip tarafı açık kahverengi, diğer tarafları ise koyu kahverengidir. En dışta koyu kahverengi renkte kalınca sert bir kabuk bulunur. İçeride meyvenin hemen üzerinde açık kahverengi, ince ve yumuşak bir iç kabuk vardır. Meyvenin eti, açık sarı renkli ve oldukça serttir. Nitelikleri iyi bir kestane 2,5 santim genişliğinde ve 15 ile 20 gram ağırlığında olmalıdır. Ancak, kuzu kestanesi denilen türlerin genişliği ve ağırlığı bu ölçülerden daha küçüktür.