{ "title": "Kiraz Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/kiraz-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 20:51:52", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Kiraz Fidanı, Kiraz ülkemizin her bölgesinde yetişen meyvedir. Ülkemizin birçok yöresinde kiraz yetiştiriciliği geçim kaynağı olarak önem taşımaktadır. Anavatanı Kafkasya, İran ve Küçük Asya'dır Hazar denizi Karadeniz arasındaki bölgelerde ise yaban kirazı diye adlandırılan çeşidinin Anavatanı olarak bilinmektedir. Kiraz fidanları 6 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Yaşam ömürleri 25-30 arasıdır. Kiraz fidanları tohum ve çelik aşılama ile yetiştirilmektedir.

Kiraz fidanı iklim isteği: Kiraz fidanları 500-1800 rakımı olan ve nem oranının yeterli olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir.

Kiraz fidelerinin toprak isteği: Kiraz fidanlarının ekileceği bölgenin toprak yapısı iyi drene edilmiş olmalı, derin, verimli, kireçli ve sulamaya elverişli organik maddelerinin zengin ve havadar olmasını isterler. Kiraz fidanlarının dikileceği alan çay kenarlarında alüvyal topraklarda dağ yamaçların eteğinde ise yumuşak topraklar kiraz yetiştirilmesine uygun olur.

Kiraz fidanları dikilecek alanın toprağını analiz ettirerek kiraz fidanları için uygun olup olmadığı öğrenilmelidir. Kiraz fidanları tek çeşit olarak dikilmemelidir. Bahçeye hangi çeşitten kiraz dikimi istenildiği önceden belirlenir ve kiraz fidanlarının döllenmesini sağlamak için 4-5 çeşit fidan dikimi yapılır.

Kiraz fidan dikimi: Kiraz fidanlarının dikimi sırasında dikim sıklığını bir tahta parçasıyla ölçerek yapılmasında fayda vardır. Bu ölçüm dikilen fidanların arasının Ağustos ve eylül aylarında sürülmesinin rahatlıkla yapılması ağaçların toprak ve güneşte aynı eşitlikte yararlanmaları içindir. Kiraz fidanlarının dikileceği arazinin şekillerine göre üçgen, kare, dikdörtgen ve satranç bu şekillerin birisine karar verilip dikim yapılır. Kiraz fidanlarının dikimi için en uygun hava şartı sonbahardır.

Sonbahar ayında fidanların dikileceği çukurlar açılır. Açılan çukurlara birer kürek yanmış ahır hayvanlarının gübresi, 100 gr Triple Süperfosfat, 100 gr Amonyum Sülfat toprağa karıştırılmalıdır. Bu gübrelenen toprağa kiraz fidanlarının kök dallarının zarar görmeyecek şekilde dikilir.

Kiraz fidanlarının su isteği: Kiraz fidanlarının dikimi sırasında ilk su can suyu olarak verilir. Sonbahar ayında dikilen fidanlar yağmur suyuyla su ihtiyacını karşılar bu ilkbahar yağmurlarında da devam eder. Kiraz fidanları çiçek açma döneminde toprağının nemli olması gereklidir. Hasadından önce su verilmesi meyvenin tadında ve sertliğini olumsuz etkiler. Hasattan sonra verilen su yeni çiçek gözlerinin oluşmasında faydalı olacaktır.

Kiraz fidanlarında gübreleme: Gübre verilmesi fidanların dikim anında toprağa ahır gübresi ve Amonyum Sülfat, Triple Süper Fosfat, Potasyum verilir. Birinci gübreleme ilkbahar, ikinci gübreleme çiçek dökümü sonrası, üçüncü gübreleme ise hasat bitiminden sonra yapılır.
" } ] }