{ "title": "Kivi Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/kivi-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 22:56:57", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kivi fidanı, genel olarak kışları ılık, yazları sıcak ve nemli iklimleri sever. Kivi fidesinde gelişme 8 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda gerçekleşir. Genç bitkiler -4 dereceye yetişkinler ise -14 dereceye kadar dayanıklığını korurlar. Gelişme dönemindeki fidanlar için en uygun sıcaklıklar 10-30 derece arasındadır. Don olayları kivi fidanları için en çok kısıtlama getiren etmenlerden biridir. Özelikle yapraklanma döneminden sonra olan don olayları bitkiye büyük zarar verir. İlkbahar geç donlarının olduğu, güneye bakan ve hafif meyilli olan araziler fidanlar için gayet uygundur. Kivi fidanları ayrıca sert ve sürekli rüzgâr alan bölgeleri sevmez, bu bölgelerde iyi gelişemez. Yıllık yağış miktarı 800-1400 milimetre arası olan yerlerde iyi bir gelişme gösterir.

Kivi fidanı toprak isteği

Kivi fidesi toprak yönünden oldukça seçici bir bitki türüdür. Ağır ve su tutan topraklarda gelişmesi düzenli olmaz Çok kumlu ve killi topraklarda ise su düzeni zor sağlanacağı için gelişme düzensiz olur. O nedenle kivi fidanı için derin ve kireçsiz topraklar tercih edilmelidir. Toprağın pH dengesinin 5.5 ile 7.6 arasında olması kivi fidanı için idealdir. Fide dikilmeden önce toprak hazırlığı yapılmalıdır. Toprağın derin işlenmesi, hayvan gübresi verilmesi, fidenin beslemesi açısından son derece yararlıdır. Fidan dikim aralıkları her toprak özelliklerine göre değişkenlik gösterir.

Besin maddelerince zengin topraklarda dikim mesafesi mineral açısından fakir topraklara göre daha geniş tutulur. En çok kullanılan T direk terbiye sisteminde tek bir sıra üzerinde fideler arası arası.4-4.5 metre, her bir sıra içinse 5 metre genişlik olması önerilir. Fidan dikimi arazinin kuzey ve güney yönlerine doğru ayarlanmalıdır. Bu şekilde sıraların iki tarafı da güneşleneceği için ürün kalitesi ve ürün verimliliği artacaktır. Kivi fidesinde erkek ve dişi bitkiler ayrı ayrıdır. Dikim esnasında genel olarak 10 dişiye 1 erkek fidan olacak şekilde ayarlamalar yapılmalıdır. Kivide tozlanma olayları arılarla gerçekleştiği için erkek fidelerin düzenli bir şekilde dağıtılması gereklidir. Fidan seçiminde bol saçak kökler tercih edilmelidir. Kökler canlı ve sarımsı olmalıdır. Fidanlardan erken zamanda ürün alınabilmesi için 2 yaşlı fidanlar kullanılmalıdır. Fidan gövdesi odunumsu olmamalıdır.

Kivi fidanı dikimi

Kışın sert geçmediği arazilerde sonbahar dikimi uygundur. Dikim çukurları en az 30-40 santim arası derinlikte ve 40-50 santim arası genişlikte olmalıdır. Fidanlar çukurlara yerleştirilmeden önce, çukur açılırken çıkan topraklarla bir hayvan gübresi karıştırılarak çukurunun alt tarafına yerleştirilmelidir. Kökler bu toprağın üstüne serbestçe gelecek şekilde yerleştirilip üst toprakla örtülmelidir. Kivi fidanı topraktan çok fazla besin elementi aldığı için yapılan bu taban gübrelemesi büyük önem taşır. Dikimden hemen sonra toprağa mutlaka su verilmelidir. Fide gövdesinin dik ve düzgün büyümesi için hereklerden destek alınabilir. Çünkü kivi fideleri gelişme ve büyümelerini sürdürebilmeleri için desteğe ihtiyaç duyarlar. Eğer destek sistemi ayarlanmazsa toplu çalı şeklinde gelişirler. Destekler hereklerin dışında ağaç, beton veya demir olabilir. Kivi fidelerinde en önemli hususlardan biri de gübreleme yöntemidir. Gübrelerin veriliş zamanı ve şekli çok önemlidir. Azotlu gübreler mart ayında ve mayıs ayında verilmelidir. Fosforlu ve potaslı gübrelerde ise şubat ayı içinde verilmelidir. Kivi fidanlarında düzenli sulama zorunluluğu vardır. Her gün veya gün aşırı 4-10 saat süreyle sulama yapılmalıdır. Yeterli miktarda su verilmediğinde yapraklar kıvrılır, sertleşir, sarkar ve meyveler küçük kalır. Mayıs ve Eylül arası dönemlerde fidanlarda su tüketimi oldukça fazla olduğu için özellikle bu dönemlerde toprağa yeterli miktarda su takviyesi yapılmalıdır.
" } ] }