{ "title": "Kızılcık Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/kizilcik-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 00:00:10", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kızılcık Fidanı: Kızılcık fidanı üretimi tohumla, aşılama yöntemi, çelik ile ve daldırma ile yapılmaktadır. Kızılcık fidanının tohum ile yapılan üretiminde, yabani olan ağaçların meyvelerinden tohumlar çıkarılmakta ve bu tohumlar ufak saksı ya da tohum parsellerine ekilmektedir. Ekimin ardından bir sonraki yaz geldiğinde ise aşılamaya hazır hale gelirler. Kızılcık fidanının aşı ile üretiminde, yabani olan kızılcık ağaçları henüz çiçeklenmemişken ilkbahar ayı geldiğinde budanır. Tohumdan ya da dip sürgünlerinden alınan çöğürler aşılanır ve böylece kızılcık fidanı elde edilmiş olur. Kızılcık fidanı daldırma yöntemi kullanılarak da çoğaltılabilir. Ancak bu şekilde elde edilen fidanların meyveleri daha geç oluşmaktadır.

Kızılcık Fidanı Yetiştiriciliği

Türkiye'de pek çok meyvenin fidanı rahatlıkla yetiştirilebilmektedir ve kızılcık meyvesinin fidanı da bunlardan birisidir. Kızılcık fidanı Türkiye'de genellikle Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve ege bölgelerinde yabani olarak yetişmektedir. Daha sınırlı olarak, kızılcık fidanı İstanbul, Malatya, Yalova gibi bazı illerde de yetiştirilebilmektedir. Kızılcık fidanının yetiştirilme amacı farklı farklı olabilmektedir. Kızılcık fidanı ekerek elde edilecek kızılcıktan reçel, meyve suyu gibi ürünler elde edilebilirken, meyvenin çekirdek ve yapraklarından ise kızılcık çayı ve kızılcık kahvesi yapılabilmektedir. Ayrıca, kızılcık meyvesinin taze olan kabukları alınarak esans ve ilaç üretilmektedir. Kızılcık meyvesinin hoşafı da yapılabilmektedir. Çok sıkı oldukça sert ve ağır olan kızılcık ağacının özü sarı ve kırmızı renklerde olup, pembe beyaz odun cilalamak için oldukça uygun olmaktadır. Ayrıca, kızılcık ağacı tekstil ve dokuma sanayinde de önemli yer tutmaktadır.

Kızılcık Fidanının Özellikleri Nelerdir?

Kızılcık fidanının oldukça güçlü kök sistemi bulunmaktadır ve kökler çok derine inmemektedir. Bu kök sistemi sayesinde fidan toprağın neminden daha iyi faydalanmaktadır. Kızılcık fidanının büyümesi ile oluşan ağacın boyu en fazla 5 metreye kadar ulaşmaktadır ve dik, yayvan ya da sarkık olabilmektedir. Kızılcık fidanı soğuğa dayanıklı ve sıcağı seven bir yapıya sahiptir. Kızılcık fidanı yetiştiriciliği için sulama çok önemlidir. Bu fidan mutlaka suya ihtiyaç duymakta ve taban suyuna orta derece dayanıklı olmaktadır. Bunun yanı sıra, fidanın çiçeklenme ve hasat zamanında yağan şiddetli yağmurlar olumsuz yönde etki etmektedir. Nemli yerlerde ise fidanın olgunlaşma ve meyve verme kalitesi daha fazla olmaktadır. Kızılcık fidanı toprak bakımından çok fazla seçici olmasa da daha çok derin ve geçirgen toprakları tercih etmekte ve bu topraklarda meyve verimi daha iyi olmaktadır. Ayrıca bu fidanlar kireçli topraklara dayanabilmekte ve en iyi deniz seviyesinden yüksekte olan yerlerde yetişmektedirler.
" } ] }