{ "title": "Kumkuat Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/kumkuat-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 23:44:39", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Kumkuat Fidanı, kumkuat fidanı çalı şeklinde meyvesi portakal, limon, mandalina gibi turuçgiller ailesindendir. Kumkuat Anavatanı olarak Çin, Doğu Asya olarak bilinmektedir. Kumkuat meyvesi vitaminler ve mineraller açısında çok zengindir. Kumkuat meyvesi diğer turunçgiller gibi kabuğu soyulmaz kabuklu haliyle tüketilir. Kumkuat meyvesi içerdiği vitaminler, hoş görüntüsü olan kumkuat fidesi evde balkonlarımızda bahçemizde yer kaplamayacak hepimizin kolaylıkla bakabileceğimiz bir meyve ağacıdır.

Kumkuat fidanının üretimi: Kumkuat fidanı Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bahçelere dikilerek yetiştirilir. Diğer bölgelerde ise balkonlarda 40 cm derinlikte ve 30 cm genişlikteki saksılara dikilerek yetiştiriciliği yapılır. Kumkuat fidanı çok yavaş büyür ve fazla uzamaz bodur boylu olur.

Kumkuat fidesi anaç kökünden ayrılan fideler ile çoğaltılması yapılır bu yönteme kökten ayırma denilmektedir. En iyi kumkuat fidanı dikimi ilkbaharda nisan ayıdır. Ayrılan kumkuat fidanları dikim için hazırlanan yerlere vakit geçirmeden dikilmelidir. Dikilen fidanlarının köklerine can suyu verilir. Can suyunu direk çeşmeden alıp vermemeliyiz. Su oda sıcaklığında olmalıdır.

Kumkuat köklerinde alınan fidanlar kısa zamanda köklenip büyürler ve meyve vermeye başlarlar. Anaç kök hemen başka fidanlar vermeye başlar.

Kumkuat fidanının bakımı: Kumkuat fidesi aşırı sıcağı ve aşırı soğuğu sevmez. Çok sıcak ve soğukta yaprakları, çiçekleri ve kökleri zarar görür. Direk güneş ışığı alamayan fidanlar çevredeki ışıkta yararlanabilir.

Kumkuat fidanları elektrik akımı almayan yerlerde yetiştirilmelidir. Balkonda yetiştirilen fidanlar direk güneş alan yere konulmalıdır. Güneş alan kumkuat fidanları meyve verme kapasitesini artırır.

Kumkuat diğer bitkiler gibi vitamin, mineral ihtiyacı duyar. Sulama yapıldıkça toprak vitaminini kaybeder. Yılda 3-4 defa vitamin ve mineral desteği yapılmalıdır. Saksılarda yetiştirilen fidanların mayıs ayında saksı ve toprak değişimi yapılır.

Kumkuat fidanının su isteği: Kumkuat fidanının sulamasında suyun tüm bitki köklerine ulaşması sağlanır. Yaz ayında bol su verilmesi gerekir. Sıcaklarda suya daha çok ihtiyaç duyar. Kumkuat fidanını sulama yaparken verilen su miktarına dikkat edilmesi gerekir.

Her sulama yapıldığında aynı miktarda su kullanılmasına özen gösterilmelidir. Fidanlarda değişiklik görülmediği sürece sulama kabı su ölçüsü değiştirilmemelidir. Kış aylarında verilen suyun mutlaka oda sıcaklığında olması gerekir.

Kumkuat fidanının önemli unsurları: Kumkuat fidanı kış aylarında dışarıda soğukta bırakılmamalıdır mutlaka bulunduğu ortam 12 derecenin altına düşmemeli ılık olmalıdır. Kumkuat fidanları genelde yaz aylarında çiçek açmaya başlar sonbaharda kışa doğru çiçeklerini dökerler ve dinlenme dönemine girerler.
" } ] }