{ "title": "Lavanta Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/lavanta-fidani.jpg", "date": "20.01.2024 12:56:18", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "Lavanta Fidanı, Lavanta parfüm ve kesme çiçek için yetiştirilen çok yoğun kokulu büyük çiçekler açan çok güzel bir çiçektir. Lavanta fidesi, güçlü sağlam sapları, ile yaşama çok sıkı tutunur. Çok hassas olsa da bu yönü onu diğer çiçek fidelerinden daha güçlü yapar. Küçük, büyük ve orta her zevke göre bahçe yetiştiriciliği için oldukça uygundur. Lavanta fidesinin her türü, Konteynır ve saksı üreticiliği içinde uygundur. Budama yapılarak şekil verilen lavanta fidanı küresel form kazanır. İyi bakıldığında lavanta fidanı kısa sürede açıklıkları doldurur ve homojen bir görünüm oluşturur.

Lavanta Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta fidanının dikileceği yer, güneşli ve yarı gölge alan bölgeler olmalıdır. Baharat tahtları, geniş saksılar, bordürler, küçük ya da büyük bahçe ekimi için uygundur. Dikildiği toprak orta verimli ve geçirgen olmalıdır. Lavanta fidanı dışarı bitkisidir ve bu nedenle de dona karşı dayanıklıdır. Bahar ve yaz aylarında çiçekler açan çok dayanıklı ve kalıcı bir bitkidir.

Lavanta Fidanının Bakımı Nasıl Yapılır?

Lavanda fidanı dikimi yılın her ayı fideden yapılabilir. Fideler geldikleri tüp ya da saksının genişliğinde açılan çukurlara dikilir. Dikim sırasında dikkat edilmesi gereken husus, fideler dikim çukurun altında ya da üstünde kalmamalı, aynı seviyede olmasına dikkat edilmelidir. Gübreleme bahar ayı başında yanmış çiftlik gübresi ile yapılmalıdır.

Lavantalar mükemmel, birkaç yıl ömrü olan bahçe ve bordür bitkileridir. Ülkemizin iklim koşullarında rahatlıkla yetişen bol güneş ve drenajlı toprak isteyen bu muhteşem bitkinin bakımı oldukça zahmetsizdir. Çiçeklerinden kesme çiçek olarak yararlanılabileceği gibi, kokusunda yararlanılabilir. Yaprak kısmından çiçeğine kadar kokulu olan bu bitki sabun yapımı, parfüm üretimi gibi alanlarda kullanılmaktadır ayrıca da şifalı otlar arasında da yer almaktadır.
" } ] }