{ "title": "Limon Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/limon-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 22:02:01", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Limon Fidanı, Sofraların ve salataların olmazsa olmazı limon ağaç türü olarak bilinmektedir. Anavatanı kesin olarak bilinmeyen bir ağaç türü olan yeşil yapraklı vitamin deposu limon sahip olduğu iklim nedeni ile ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. C vitamini olarak bilinen limon turuçgiller arasında yer almaktadır.

Limon Fidanı Genel Özellikleri Nelerdir?

İklim koşulları elverişli olduğu sürece limon fidanı bütün yıl boyunca meyve vermesi ve çiçeklenmesi sürecektir. Diğer turuçgiller arsında limon fidanı yaprakları en açık renkli olan fidandır. Limon fidanı orta büyüklükteki 3-7 metre olan ağaçlarda oluşmaktadır. Limon fidanı aynı zamanda sekiz metre olan hatta geçen ağaçlarda dahi oluşmaktadır. Taç yapısı dağınıktır ve taç yapısı zaman içerisinde orta sıklığa ulaşır. Köşeli dal oluşumu dinç sürgünlerde belirgin bir özelliktir. Limon fidanlarında kanatçık şekilleri iz şeklinde bulunmaktadır. Limon fidanının dişi organlarında kısırlık fazla görülmektedir. Meyveleri genelde yuvarlak ve silindir şeklinde olur. Limon fidanı meyveleri 10-7 dilim arasındadır. Boyları ise 10 cm'dir. Ülkemizde genellikle Nisan ayında çiçek açmaya başlar. Ocak-Ekim aylarında ise olgunlaşmaya başlarlar.

Limon Fidanlarının İklim Şartları Nelerdir?

Limon fidanları sıcaklıkların sıfırın altına düşmediği ve sert rüzgârlar olmadığı yerde çok rahat yetişebilmektedir. Kısacası sıcak ve şiddetli rüzgârların olmadığı bölgelerde yetişen limon fidanı özellikle ülkemizde bölgesel olarak en fazla Akdeniz bölgesi ve ege bölgelerinde yetişmektedir. Limon fidesine uygun toprak çeşitleri kumlu, tınlı, killi, iyi havalana bilen, gevşek ve hafif orta ağırlıklı topraklardır. Limon fidanının sulaması ise fazla yağış alan bölgelerde sulama yapmaya gerek yoktur. Az yağış alan yerlerde limon fidanını ihtiyacına göre sulanmalıdır. Limon fidanını budama işlemi meyvelerin daha rahat oluşması için şekil budaması yapılmalıdır. Limon fidanını sık, sık budamaya gerek yoktur kırılmış ve yıpranmış dalların bahçe makası ile alınması yeterlidir. 2-3 ayda bir yanmış çiftlik gübresi verilmesi tavsiye edilir.
" } ] }