{ "title": "Meyve Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/meyve-fidani.jpg", "date": "21.01.2024 20:02:47", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Meyve fidanı, Yeni yetişmekte olan meyve ağaçlarına verilen addır. Yurdumuzda uygun iklim şartlarına sahip olması durumu ister istemez farklı pek çok çeşit meyve türünün yetiştirilmesine de imkân sağlamaktadır. Şu an için organik tarımın yaygın bir hal almasıyla birlikte ticaret yapmak isteyen bireyler kadar aynı zamanda kendi meyvesini sağlıklı bir biçimde üretmek isteyen bireylerde de meyve fidanı satın almayı tercih ettikleri gözlemlenmektedir.

Çiçeğin dişi olan uzvu meydana gelen döllenme işlemi sonucu başkalaşım geçirmekle birlikte ve bu başkalaşım neticesinde de yumurta oldukça gelişerek tohumları artık taşımaya başlayarak meyveyi meydana getirmektedir. Her çiçeğin meyvesi mutlaka vardır ve bazı meyveler için yenilerek tüketilirken bazı meyvelerin durumu ise yenilemeyecek derecede kötü tatlara sahiptir. Özellikle tropikal meyveler arasında tüketimi oldukça sınırlı olan meyveleri bu anlamda söylemek mümkündür. Ancak yenmeyen birçok meyvelerin bile çoğunluğu sahip oldukları özütler yoluyla farklı pek çok çıkar için kullanıldığı bilinmektedir. Kısacası meyvelerin sayılamayacak derecede faydası bulunmaktadır ve bu sebepten ötürü meyve fideleri üretimde ve geliştirmekte bulunmak isteyen bireyler tarafından oldukça fazla ilgi gördüğünü söylemekte mümkündür.

Öncelikle meyve fidanı satın alınacağı sırada kesinlikle dikkat edilmesi gereken en önemli kısımlardan biri de sertifikaya sahip olma durumudur. Satın aldığınız herhangi bir ürünlerde nasıl ki garanti belgesi aramanız mümkün ise meyve fidanlarında da aynı şekilde sertifikalı olup olmaması şartını aramanız oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde satın almak istediğiniz bu meyve fidanlarının gerekli iklim koşulları ve de bakım şartları ile ilgili olarak hakkında bilgi edinmeniz oldukça önemlidir. Bahsettiğimiz bu koşulları sağlayıp sağlamadığı konusunda emin olmanız sizin bu meyve fidanlarını üretimi aşamasında en azından hayal kırıklığı yaşamanıza da bir bakıma engel olacaktır. Ayrıca ekmiş olduğunuz meyve fidanlarından yüksek bir miktarda verim almanız gerçekleştireceğiniz dikime de bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Meyve fidanı dikimi için gerekli olan şartların başında gelen mevsim koşullarının uyumu ve de toprak şartlarının elverişliliği de oldukça önemli bir husustur. Aksi halde meyve fidanı dikimi esnasında istenilen verimi almanız mümkün olmayabilir. Bunun yanı sıra dikim yapacağınız sırada Uzman bir ziraat mühendisinden dikim konusunda bilgi edinmeniz ve de yaşanacak olumsuz bir durum karşısında ne yapmanız gerektiği hakkında Uzman birisine danışmanız da aynı zamanda yetiştireceğiniz ürünün verimliliği ve gelişmesi açısından oldukça önem arz etmektedir. Yetiştirilen meyve fidanlarının bakımlarını aksatılmadan yapılması ve aşılanma ile budanması gereken her bir fidanın zaman kaybetmeden işlem geçirilmesi şarttır. Bunun yanı sıra verilecek olan su miktarı ile gübre de oldukça önemli bir konudur.

Bilinen meyve fidanı çeşitleri

Ahududu (Ya da frambuaz) fidanı, armut fidanı, ayva fidanı, ceviz fidanı, döngel-töngel fidanı, dut fidanı, fındık fidanı, greyfurt fidanı, hünnap fidanı, kara yemiş fidanı, kayısı fidanı, keçiboynuzu fidanı, kivi fidanı, kızılcık fidanı, limon fidanı, nar fidanı, nektarin fidanı, portakal fidanı, turunç fidanı, üzüm fidanı, badem fidanı, böğürtlen fidanı, elma fidanı, erik fidanı, iğde fidanı, incir fidanı, kestane fidanı, kiraz fidanı, malta eriği fidanı, mandalina fidanı, şeftali fidanı, Trabzon hurması fidanı, yemişen yani alıç fidanı, zeytin fidanı ve vişne fidanını saymak mümkündür.

Tropikal ve subtropikal meyve fidanı çeşitleri ise şunlardır

Ananas fidanı, annona yani cherimoya fidanı, avokadı fidanı, feijoa fidanı, guava fidanı, hurma fidanı, liçi fidanı, mango fidanı, muz fidanı, papaya fidanı ve pepino fidanının saymak mümkündür.
" } ] }