{ "title": "Nar Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/nar-fidani.jpg", "date": "23.01.2024 03:58:17", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Nar Fidanı: Ilıman iklim meyve türleri arasında yer alan narın ana vatanı Orta doğu, Anadolu, Kafkasya ile İran Körfezi arasında kalan bölge olmakta ve 5000 yıldır kültüre alındığı bilinmektedir. Nar çeşitli iklim ve toprak şartlarında yetişebilen, kolay bakımlı, iç ve dış pazarda uygun fiyatla pazarlanabilen ayrıca depoda uzun süre dayanabilen bir meyve türüdür. Nar bitkisinin oldukça geniş bir uyum sağlama kabiliyeti bulunmaktadır. Genellikle tropik ve subtropik iklim bitkisi olmakla birlikte -10˚ C'ye kadar olacak düşük sıcaklıklara dayanabilmektedir. Ülkemizin bir bölümü narın ana vatanı içinde bulunmakta ve üretim bu bölgelerde yapılmaktadır. En fazla Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olmak üzere yaklaşık 50 ilimizde nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Genel olarak bahçe kenarlarında çit bitkisi olarak veya karma bahçelerde kullanılan nar, son yıllarda besin değerinin yüksekliğinin halk tarafından yaygınlaşması ve buna bağlı olarak ihracat imkânının artması ile kapama bahçeler halinde tesis edilmeye başlanmıştır. Besin değeri yanında fidan üretiminin kolay olması, bakım işlerinin kolaylığı ve az masraflı olması, ayrıca dikimden kısa süre sonra birim alandan alınan verimin fazla olması, hasattan sonra depolama ve uzun sürede saklanmaya uygun olması ayrıca meyvelerinin çeşitli endüstri kollarında kullanılması, son yıllarda nara verilen önemi artırmış bulunmaktadır.

Nar Fidanı: Narlar, aşıyla dip sürgünleriyle, daldırma ve çelikle çoğaltılabilmektedir. Tohumlar, dinlenmeye gereksinim duymadan 20-30 gün içerisinde çimlenir. Fakat, narlarda yabancı tozlanma yaygın olduğundan dolayı tohumla çoğaltma işleminde aşı işlemi gerekmektedir, bu nedenle ekonomik anlamda nar yetiştiriciliği için en uygun yöntemlerden bir tanesi çelik ile çoğaltmaktır. Bazı nar çeşitleri arasında;
" } ] }