{ "title": "Pikan Cevizi Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/pikan-cevizi-fidani-1516.jpg", "date": "19.01.2024 11:58:49", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Pikan Ceviz Fidanı, Meyve yapısı diğer ceviz çeşitlerine göre oldukça düz ve yassıdır. Pikan ceviz fidanınınmeyvesi oldukça pahalı bir ceviz cinsidir. Ancak ekime uygun bölgeleri kısıtlıdır. Sıcak bölgelere ekilir.

Pikan cevizi yetiştiriciliğini sınırlı yapan en önemli ekolojik faktör ilkbahar geç donları ve güz erken donları arasında kalan ve vejetasyon süresi adı verilen dönemin uzunluğudur. Güvenli bir pikan yetiştiriciliği için, bu sürenin en az 210 gün olması tercih edilir. Pikan ceviz fidanının minimum gelişmesi köklerde +4,4 derecede başlar ve +40 dereceye ulaşmasıyla da pratik olarak durur.

Pikan Ceviz Fidanıİçin İklim Tercihi: Pikan yetiştiriciliği yapılan yerlerde gece ve gündüz sıcaklık farkının çok az olması gerekir. Cevizlerin büyüme ve olgunlaşma dönemi içinde en uygun gündüz sıcaklığı ortalama +32 derece ve gece sıcaklığı ise +21 derece olmalıdır. Haziran, Temmuz, Ağustos aylarındaki sıcaklık ortalamasının +27 derece olması istenir. Bahar aylarındaysa (Nisan-Mayıs) ortalama sıcaklık +16 derece olması gerekir. Pikan yetiştiriciliği yapılan bir yörede +10 derecenin üzerindeki sıcaklık toplamının 5000 saatin altına düşmemesi gerekir. Pikan ceviz fidanı kışın yaprağını döken bir meyve türüdür. Ekonomik olarak meyve verebilmesi için kısa sayılabilecek soğuk tesirine gereksinim duyar. Soğuklama süresi türlerine göre değişmekle birlikte genel olarak bu değer +7,2 derecenin altında hesaplanan 400 ile 750 saat arasındadır.

Pikan Ceviz Fidanıİçin Toprak Tercihi: Pikan ceviz fidanında en iyi köklenme 21 derecede olur ve 27 derecede kök gelişimi artar. 38 derecenin üzerinde ise giderek azalma gösterir. Çimlenme sıcaklığı ise en iyi 23-29 dereceler arasıdır. En soğuk üç ayın (Aralık-Ocak-Şubat) ortalamasının 10 derece olması gerekir. Kültür çeşitleri -6 dereceden soğuk yerlerde yetiştirilmemelidir. Pikan ağacı odununun gevrek bir yapıya sahip olması nedeniyle, çok kuvvetli rüzgâr olan bahçelerde mutlaka rüzgârdan korunmalıdır. Pikan cevizi bütün bu sıcaklık ihtiyacı nedeniyle, Anadolu cevizinin yetiştirilemediği kesimlerde alternatif olması dolayısıyla önemli bir meyvedir.

Pikan ceviz fidanının anacı 7-10 m derinliğe kadar inebilen güçlü bir kök sistemine sahiptir. Bu sebeple, toprak derinliğinin az olan yerlerde yetiştirilmemelidir ve yetiştiriciliği yapılan kesimlerde etkili kök derinliği genel olarak 80-100 cm'de olduğundan dolayı, toprağın en az 2 metreye kadar olması ve geçirimsiz katman bulunmaması istenir. Pikan ceviz fidanı toprağının pH değeri 6.5-7 arasında olmalıdır.

" } ] }