{ "title": "Sarılop İncir Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Sarilop-Incir-Fidani-77.jpg", "date": "19.01.2024 01:35:18", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Sarılop incir fidanı, Sarı lop incirinin meyveleri yuvarlak, basık şekilli, tane ağırlığı 65-75 gram ağırlığı arasındadır. Kabuk sarı renkte ve kolay soyulur. Çekirdekleri orta iriliktedir. Meyve içi boşluğu yoktur. Meyveleri çok tatlı, hissedilir hoş kokuludur. Kurutmalık olarak değerlendirilen bir çeşittir. Kuru meyve rengi beyaza yakın sarıdır. Meyveleri iricedir. Meyve verimi iyi olan bir çeşittir. İlk olgunlaşma Temmuz sonu Ağustos başında başlar, Ağustos sonunda zirveye ulaşır ve eylül sonunda tamamlanır. Türkiye'nin her yöresinde yaygın olmakla birlikte, Ege bölgesinin geniş alanlarında yoğun şekilde yetiştirilir. Türkiye taze incir üretiminin %7'i ve dış ülkelere satılan kuru incirin tamamı bu bölgelerde üretilir. Özellikle Aydın yöresine has bir bitkidir.

Bölgelerin ekolojik koşullarının uygunluğu en kaliteli kuru incirlerin yalnızca bu havzada yetişme şansı olmuştur.

Sarılop incir fidanının iklim ve toprak isteği

İncir subtropik iklim bitkisidir. Dünyanın ılıman iklime sahip birçok yerlerinde yetişmektedir. İncir kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık ortalama 18-20 derece olduğu yerlerde iyi yetişir. Meyve doğuşundan hasat sonuna kadar olan Mayıs- Ekim aylarında daha yüksek sıcaklıklar, meyve olgunluğu ve kurutma evresinde Ağustos- Eylül aylarında 30 dereceye kadar çıkan sıcaklık istenir. Güneşte kurutma yönünden bu sıcaklık çok önemlidir. Yüksek sıcaklık kadar düşük sıcaklıkta çok önemlidir. -9 derece sıcaklıktan aşağı düşen yerlerde incir bakımı başarılı olmaz. İncir ağacının yağış isteği yıllık 625 mm'dir. Yağış miktarının 550 mm altına düşmesi durumunda sarılop incir fidanının sulanması gerekir. Özelikle meyvelerin büyüme aşamasında Kasım-Haziran aylarında olması, kurutma döneminde Temmuz-Eylül aylarının yağışsız olması ve bulutsuz geçmesi istenir.

Sarılop incir fidanı toprak istekleri bakımından fazla seçici değildir. Ancak söz konusu kuru incirse, kalitesi bakımından toprak istekleri yönünden çok seçici olur. Derin, kumlu- killi, yeterli organik materyal ve kirece sahip topraklar ister. İncir fidanı kirece zengin topraklarda çok güzel yetişir. Toprak tuzluluğuna az dayanıklı bir bitkidir. İncir taban suyu iki metreden daha yakın olan topraklarda kaliteli ürün alınmaz.

Sarılop incir fidanı gübreleme: Ph derecesi 6-7-8 arasında değişen topraklar uygundur. İncir ağacı kireci çok sever. Toprak pH derecesi düşük olduğu yerlerde kireç verilmesi yararlı ve hatta zorunlu olmaktadır.
" } ] }