{ "title": "Şeftali Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/seftali-fidani.jpg", "date": "21.01.2024 07:14:55", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Şeftali Fidanı, Şeftali ılıman iklim meyvesidir. Çin orjinli bir meyvedir. Şeftali meyve türleri, arasında en fazla yenilik uygulanan meyve türüdür. Bunu nedeni erken meyve oluşması meyvelerin gösterişli ve lezzetli olmasıdır.

Şeftali çeşitlerini tohumla üretmek mümkündür. Pratikte aşı ile üretilmektedir. Fidan üretiminde durgun göz aşısı kullanılır. Şeftali bahçeleri genel olarak bir yaşını doldurmuş fidanlar ile kurulur. Şeftali fidanı dikim sonbahar aylarında yapılır. Kış soğuk gecen bölgelerde ise ilkbahar da dikilmelidir. Şeftali fidanları derin dikilmelidir. Fidanların kökleri zedelenmemeli, koparılmamalı yaralanan bölgeler budanmalıdır. Bodur olarak yetiştirilmelidir. Yeni dikilen şeftali fidanlarına şekil budama yapılmalıdır. Şeftali fidanlarının köklerinde ur görülen fidanlar yok edilmelidir. Şeftali fidanlarına kimyasal mücadele olarak fidanların kökleri dikimden önce kil bulamaca batırılmadan sonra dikilmelidir. Fidanlarda mumya hastalığı olasılığı bulunmaktadır bu hastalık çiçeklerin sürgün ve yaprakların kurumasına sebep olan mantarı bir hastalıktır. Fidan genç bitkisel bir canlıdır. Öncelikle dikilecek bahçe seçilmeli ayrıca dikilecek fidan sağlıklı, kaliteli ve bol saçak köklü olmalıdır. Ayrıca fidan dikilecek toprak analiz ettirilmelidir. Şeftali fidanının dikiminde önce uygun dikim aralıkları, çukur derinliği ve genişliği iyi hesaplanmalıdır. Şeftali fidan dikim çukurları 30-70 cm genişlik ve derinliğinde olmalıdır. Fidan dikimi kışın yaprak döken meyveler yapraklarını dökmeye başladığı anda başlanır ve ilkbahara kadar dikilir. Fidan dikilirken düzgün sıralar belirlenir dikim aralıkları işaretlenir fidan çukurları açılır. Açılan çukurların tabanına fosforlu potasyumlu gübre atılmalıdır. Dikilecek fidanların köklerinin nemli kalması için toprağa gömülerek bol sulanmalıdır. Fidan dikim zamanı fidanlar topraktan çıkartılarak kökleri 5-10 cm kalacak şekilde kesilir. Gövde kısımlarında kırılmış, kurumuş dallar var ise kesilir ve uzun dalların uçları alınır. Çelikle çoğaltılacak fidanların gövdeleri toprak içinde kalması önemlidir.

Şeftali fidanı dikildikten sonra fidana can suyu verilmelidir. Toprak ıslak olsa da fidan köklerinin toprak ile arasındaki hava boşluğunu alması için mutlaka can suyu verilmelidir. Şeftali fidanı dikildikten ve can suyu verildikten sonra destek sistem yani herekleme ve dikim budaması yapılmalıdır. Son olarak dikilen şeftali fidanının tepesi kesilir.

" } ] }