{ "title": "Trabzon Hurması Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/trabzon-hurmasi-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 15:03:26", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Trabzon hurması fidanı, Anavatanı Çin'dir. Trabzon hurması kök sistemi kullanılan anaç türüne göre değişik yapıdadır. Anaç kazık köklüdür ve saçak kökleri bulunur. Kullanılan anacın çeşidin kuvvetine ve yaşına göre gövde 12-35 cm çapında olmaktadır. Gövdesi gri renklidir. Boyu ise ortalama olarak 5-6 metredir ve 12 metreye kadar uzayabilmektedir. Trabzon hurması fidanları dik, yarı dik ya da yayvan olarak gelişir. Dalların yapısı çeşitlere göre gevrek daldan orta kuvvetteki dallara doğru değişmektedir. Dikimin ikinci ve üçüncü yıllarında fazla miktarda obur dallar görülür. Obur dallar orta kuvvetli ve dik olarak büyür. Üçüncü yıldan itibaren ise obur dallar azalır ve çok sayıda meyve dalları oluşur.

Trabzon hurması fidanları 3 tip çiçeklenir. Erdişi çiçeklerde hem erkek hem de dişi organ bulunur. Dişi çiçeklerde erkek organlar bulunmaz. Erkek çiçeklerde ise dişi organlar bulunmaz. Geç çiçeklendikleri için erken oluşan donlardan etkilenmezler. Trabzon hurması fidanları bir subtropik iklim meyvesidir. Subtropik iklim tropik kuşağının hemen kuzey ve güney sınırında bulunan coğrafik bölgelerde görülür. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına dayanıklıdır. Yaprakların üst yüzü düz, alt yüzü tüylüdür. İlkbaharda yeni çıktıklarında parlak açık yeşil renktedir, daha sonra parlak koyu yeşil renk alır. Ortalama olarak -12 dereceye kadar dayanabilirken -18 dereceye kadar dayanabilen çeşitleri de bulunmaktadır. Meyvede oluşan çekirdek miktarı ne kadar çok ise meyvenin rengi o kadar koyu renk olmaktadır. Trabzon hurması fidanından yeterli meyve alınabilmesi tozlanmaya ihtiyaç duyulur. Tozlanma genellikle böcekler aracılığı ile sağlanmaktadır. Trabzon hurması fidanları kış dinlenme ihtiyaçlarını 8-16 gün süren aralıklarda ve -7,2 derecenin altında gerçekleştirir. Trabzon hurması fidanı, meyvelerin tadının burukluğuna göre ikiye ayrılır. Bu ayrım meyvelerin hasat zamanındaki durumundan kaynaklanmaktadır. Buruk olmayan meyveler hasattan hemen sonra sertken yenilebilirken buruk olanlar ise iyice yumuşadıktan sonra yenebilir duruma gelir. Meyvelerini olgunlaşabilmesi için 140-160 gün gibi uzun bir zaman aralığına ihtiyaçları vardır. Sertken yenebilen çeşitler, meyvelerinin olgunlaşabilmesi için diğerlerine göre daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Trabzon hurması fidanları yüksek nemi severler. En kaliteli meyveler nemli bölgelerden dikilen fidanlardan elde edilir. Nemin az olduğu bölgelerde sulama yapılarak iyi ürün alınabilir. Meyve olgunluk zamanını fazla rüzgâr alan yerlerde geçiriyorsa zarar görebilir. Trabzon hurması fidanının oluşan dalları genellikle gevrek olduğu için şiddetli rüzgâr, meyve vermiş dalların kırılmasına sebep olabilir. Bu da meyvenin kalitenin düşmesine neden olur. En uygun toprak tipi orta ağır ve iyi drene edilmiş derin topraklardır. Ayrıca çok hafiften çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlayabilirler.

Trabzon hurması fidanı dikim çukurları 60-70 cm derinliğinde olmalıdır. Dikim işlemi kışları soğuk geçen yerlerde ilkbaharda yapılmalıdır. Dikim sırasında, fidana kök budaması yapılmalıdır. Fidanların kazık kökü uzun ise kısaltılmamalıdır. Dikimden hemen sonra fidanlara suyu verilmelidir. Bu su can suyu olarak da adlandırılır. Yeni dikilmiş fidanların yağış ve rüzgârlardan etkilenip eğilmemesi için fidanların dibine herek dikilmelidir. Fidanlar dikilen bu hereklere bağlanmalıdır. Toprak işleme örtüsüz veya örtülü şekilde yapılabilir. Örtüsüz işlemede, toprak sürülerek toprak üzerindeki yabani otlar yok edilir. Örtülü işlemede ise ağaçların taç izdüşümünde ot kontrolü yapılmalı ve ağaçlar arasındaki otlar zaman zaman biçilmelidir. Sulama suyunun kısıtlı olduğu yerlerde örtüsüz toprak işleme, nemin az olduğu yerlerde ise örtülü toprak işleme tercih edilmelidir.
" } ] }