{ "title": "Tüplü Ceviz Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Tuplu-Ceviz-Fidani-27.JPG", "date": "20.01.2024 17:38:29", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Tüplü Ceviz Fidanı, Tüplü fidan denilen fidanlar, kökleri toprak içerisinde torbalanmış durumda veya saksılanmış halde bulunan fidanlardır. Bu fidanların kökleri ve aşı bölgesinin altı görülmediğinden güvenmediğimiz kişi ya da kurumlardan almanız önerilmez. Unutmayın toprak üzerindeki bölgeyi besleyen kısım toprağın altında kalan fidanın kökleridir. Ceviz fidanları Mart ayından sonra uyku döneminden çıkarak uyanma yani tomurcuk açma dönemine girdiğinden köklerinden toprağa bağlı olmak ister, aksi durumda fidan kuruyup ölmektedir. Hava koşulları uygun olduğu müddetçe Tüplü ceviz fidanları yılın 12 ayında da dikimi gerçekleşebilir. Bu sebeple tüplü fidanlar avantajlı gibi görünür, fakat yukarıda belirtildiği üzere, güvenebilecek yerlerden almanızda fayda vardır. Yoksa kökleri kötü durumda ise bunu hemen anlamaz arazi ya da bahçeye diktikten sonra fidanların kuruması ile fark edildiğinde ise iş işten geçmiş olup, boşuna vakit kaybetmiş olursunuz.

Tüplü Ceviz Fidanı Dikmek İçin Ne Yapmalı? Ceviz fidan ekimi için ilk olarak bahçe veya tarla seçiminiz doğru olmalıdır. Ceviz hafif meyilli yerleri sever. Tüplü ceviz fidanı için toprak yapısı çok önemlidir. Kabaca tarif edecek olursak, ceviz; ne sıkı toprağı ne de çok kumlu toprağı sever, sulama yapıldığı zaman çamur olmayacak ve su tutma kapasitesi yüksek olan toprağı sever. Ceviz fidanı dikilecek olan yerin toprak analizini kesinlikle yaptırın. Hiç kimse toprakta hangi mineralden ne kadar olduğunu bilmez. Bu nedenle toprak analizinizi yaptırın ki, sonradan başınız ağrımasın. Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde kesinlikle ceviz sorun yaşamaktadır. Bunu göz ardı etmeyin. Tüplü ceviz fidanının temini için kesinlikle güvenilecek bir fidanlıktan veya işi bilen ziraat mühendislerinden, yardım alarak fidan alımı yapın. Sonrası sizin fidanlarla olan ilgi ve hassasiyetinize kalacaktır. Tüplü ceviz fidanlarını araziye diktikten bir süre sonra, sanki yapraklarda solma tarzı şeyler görülebilir, bundan korkmayın. Fidanlar büyük alana geçtiğinden dolayı yaptığı belirtidir. Zamanla kendisini toparlar.

Tüplü Ceviz Fidanı Su İhtiyacı: Mart ayından sonra başlayan sıcak havalar fidanların su ihtiyacını arttıracağı için yaz ayları düzenli olarak sulama yapmak gerekir. Tabi normal olarak büyük ağaçlar içinde sulama geçerlidir. Yaz ayları sulama yapılmazsa ceviz ağaçları verimden düşer. Yaz ayında dikilecek tüplü ceviz fidanlarına yapacağınız sulama işi daha hassas olmalı, yoksa kök çürümesi yaşanacağından verilen emekler boşa gider.

" } ] }