{ "title": "Üzüm Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/uzum-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 23:45:13", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Üzüm Fidanı, Asmagiller Vitacea familyasının Vitis cinsinden sarılgan bitki ve yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerine verilen isimdir. Tarihçesi M. Ö 5000 yılına kadar dayanmaktadır. Ana vatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya bölgesini de kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığı zaman en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümün 15.000'nin üzerinde çeşidi bulunduğu bilinmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1200'ün üzerinde bulunmaktadır. Tüm bu çeşitleri barındıran Milli Koleksiyon Bağı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde yer alır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik üretimi yapılmaktadır. Üzümün; antiaging, antioksidan, kan yapımına yardımcı ve kanserden koruyucu etkileri bulunmaktadır. Siyah üzüm kabuğunda bulunan resveratrol maddesi, antikanserojen ve antioksidan olma özelliklerini taşımakla beraber, beyin hücrelerini korumaktadır. Üzümün çekirdeğindeki diğer bir madde olan Quersetin ise kan yapımında rol oynamaktadır. Bu yolla damarların sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.

Üzüm Fidanı: Sonbaharda derin kazısı yapılan arazi ilkbaharda düzeltilerek hayvan veya makine gücü ile işlenebilecek aralık ve uzunlukta çukurlar açılmalıdır. Bölgemiz iklimi sıcak olduğundan dolayı güneş zararlarını azaltmak için sıralamanın doğu-batı yönünde yapılması, meyilli arazilerde dik olması gereklidir. Şimdiye kadar yapılan denemeler yeni tesis edilecek bağlarda sıra üzerinin 1,5-2 metre sıra arasının 2,5-3 metre olması gerektiğini belirlemiştir. Üzüm fidan dikimi yapılırken kısır olan çeşitler saf olarak dikilmemelidir. Dikim için fidanda budama yapılmalıdır. Yan ve boğaz kökleri tamamen, dip kökler ise 10 santim üzerinden çepeçevre kesilip, oluşmuş sürgünlerin en kuvvetlisi bırakılmalıdır. Budaması yapılan köklü çubuk veyahut da aşılı köklü ve topraklı fidan, açılan çukurun tam ortasına gelecek şekilde konulur, fidanın gövde kısmının en az 10-15 santimetresi toprak üzerinde kalacak şekilde açılan çukurlara 10-15 santim kalınlığında toprak atıldıktan sonra fidanlar hava almayacak bir şekilde sıkıştırılmalıdır. Daha sonra can suyu denilen su verilir ve fidanın yerini belli etmek için yanına bir herek dikilmelidir.

" } ] }