{ "title": "Vişne Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/Visne-Fidani-95.jpeg", "date": "21.01.2024 03:28:25", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Vişne fidanı: Rosaceae familyasından kiraza benzeyen ancak tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve çeşididir. Birçok kaynakta vişnenin muhtemel ana yurdu olarak Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları kısmında kalan bölge kabul edilmektedir. Vişnenin botanikteki Latince ismi olan P. Cerasus bugünkü Giresun'un eski ismi olan Kerasus'tan geldiği bilinmektedir.

Kirazla, meyvesinin dışında çok farklılıkları vardır. Yaprakları kiraz yapraklarından oldukça küçüktür. Dalları kiraz ağacının dallarına göre çok daha yaygındır. Vişnenin İran'ın kuzeyiyle Türkmenistan arasında kalan bölgede ortaya çıktığı ve oradan Avrupa'ya kadar uzayarak yayıldığı sanılmaktadır. Vişne adı kirazdan ekşi olan meyvelerini yaz ortalarında veren Vişne ağaçları, Gülgiller familyasından olup, Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne ağaçları, 5-7 m. Kadar boy verebilir. 4 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar ve ortalama 40-50 yıl kadar yaşar.

Vişne ağacı, gövdesi yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünümündedir. Gövdesi kırmızımtırak gri donuk, benekli ya da parlak renklidir. Dalları kirazınkinden daha ince ve yay gibi olup sarkık biçimdedir. Yaprakları da kirazınkinden biraz daha küçük, ayası düz, parlak canlı yeşil renkli ve tüysüzdür. İlkbaharda çok erken açan çiçekleri beyaz renklidir. Bir salkımında ortalama birden fazla ve altıya kadar değişen sayıda çiçek açtığı görülmüştür. Genelde temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlayan meyveleri, kiraza göre biraz basık çadır. Olgunlaşan vişneler, bol sulu ve siyaha yakın kırmızı renkli olurlar.

Ülkemizde çok önemli iki vişne fidanı türü yetiştirilmektedir. Bunlardan meyvesi çok değişik kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi, uzun saplı, iri boyda, ucu çok hafif sivrice, koyu kırmızı narin kabuklu, çok sulu, oldukça ekşi ve kırmızı etli meyveler vardır. Diğer türü ise Macar vişnesi, kısa saplı, ince, koyu kırmızı renkli kalınca kabuklu, çok ekşi ve kırmızı etli meyve vermektedir. Her iki vişnenin ağaçları da Genel olarak temmuz ayından başlayarak bol ürün verir. Vişne meyvesi, sofralıktan daha çok meyve suyu, şurubu, reçeli, marmeladı, kompostosu, likörü ile diğer bazı tür içkileri, pasta ve tatlıları yapılarak da tüketildiği bilinmektedir. Ayrıca kurutularak da yenir. Ortalama olarak 100 gr taze vişnede 14,3 gr karbonhidrat ve 58 kalori vardır. Vişnede A vitamini çok yüksek olup 1.000 IU'ya kadar olduğu görülmüştür.

Vişnenin Yararları ise şunlardır

" } ] }