{ "title": "Zeytin Fidanı", "image": "https://www.fidanlar.gen.tr/images/zeytin-fidani.jpg", "date": "20.01.2024 03:12:19", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Zeytin Fidanı, Zeytin ağacının Anavatanı Anadolu'dur. Zeytin yetiştiriciliği ülkemizde Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi ve Marmara bölgesinde yapılmaktadır. Ülkemizde zeytin üretiminde %25 sofralık siyah zeytin %75 zeytinyağı üretiminde kullanılmaktadır.

Zeytin fidanının toprak isteği: Zeytin fidanı toprak seçiminde fazla ayrımcılık yapmaz. Kumlu, kalkerli, besin değerlerinin yüksek topraklardan ve az nemli topraktan hoşlanmaktadır.

Zeytin fidanında iklim isteği: Zeytin fidesi aşırı sıcaklığa (40 derece) soğukluk (-7 derece) yetiştirilmeye elverişli olsa da genel sıcaklık isteği 20-25 derecede olması istenilir. Zeytin fidanının yağış isteği yıllık 600-800 mm'dir. Zeytinin yaz aylarında sulama yapılması zeytinlerin iri ve yağ oranının yüksek olmasını sağlar. Zeytinin yaz ayında yapılan bakımı, verilen suyun gelecek yılın ağaç sürgünlerinin gelişimini, sağlıklı olmasını ve zeytin veriminin yüksek olmasını sağlar. Zeytin aşırı nemli havaları sevmez nem oranının yüksek olması nedeniyle bazı hastalıklara ortam hazırlar aşırı nem olayı çiçek zamanı döllenmeyi etkiler.

İlkbaharın sonu ve yazın başlarında esen rüzgâr döllenmeye yardımcı olur, kışın sonunda esen rüzgâr ise toprak nemini azaltır. Zeytin fidanının az nemli havalarda aldığı nem ile yapraklarda oluşan terlemeyi azaltır ve fidanın sıcaktan etkilenmesi de azalmış olur. Zeytin fidanları ışığı çok alan bölgelere güney yönüne dikilmesi tercih edilmelidir.

Zeytin fidanının yıllık bakımı: Zeytinlerde yılda 2-3 defa fidanların köklerine zarar vermeden toprak işlemesi, toprak havalandırılması yapılmalıdır. Bu işlem yağış sularını toprağın emerek biyolojik faaliyetini artırmak amacıyla yapılır. Zeytin fidanlarının altındaki yabancı otların temizlenmesi ve toprağın düzleştirilmesi hasat zamanı zeytinlerin kaybını önlemek için yapılır.

Gübreleme işlemi: Zeytin dikili alana hayvan gübresi dökmek toprağa katmak verimin yüksek olmasına yardımcı olur. Ziraat de alınan gübrelerin az verilmesi veya çok verilmesi ağacın verim kalitesini düşürür. Fidanın altında alınan toprağın analizi yapılarak hangi gübrenin ne miktarda olacağını bilerek gübreleme yapmak ekonomiyi ve verimi artırmış olunur.

Zeytin ağaçlarının çiçeklenmesi ve meyve verme zamanı bazı vitaminlere (Azot) ihtiyacı vardır. Çiçeklenmeye başlamadan önce mayıs ayında ilk doz olarak ihtiyaç duyduğu azot verilir. İkinci azot temmuz ve ağustos ayında meyvelerin çekirdekleşmeye başlamasında verilir. Zeytin fidanlarına verilen azot direk fidanların diplerine dökülmesi sakıncalı olacağı için 50-60 cm uzağa çapa yardımıyla toprak altına gömülür.

Zeytin fidanında sulama işlemi: Zeytinyağış az olan bölgelerde yaz aylarında 4-5 defa sulanmaya ihtiyacı vardır. Zeytinin yıllık su ihtiyacı 600-700 mm olarak bilinir. Yaz aylarında ve Eylül ayında yapılan sulama ürünün daha verimli olmasını sağlar.

Budama: Zeytin ağaçlarında budama zamanını iyi bilmek gerekir. Yağış az alan bölgelerde budama işleminin geç yapılmasında fayda vardır. Hastalıklı olan (Dal kanseri) ağaçlarda yazın budama yapılmasında fayda vardır. Yaz aylarında yaşlı ve hasta, mantarlaşmış ağaçlarda gençleştirme budaması yapılır. Bu budamada hastalıklı dallar temizlenir, kurumuş, kış soğuklarında donmuş dallar kesilerek yeni dalların oluşmasını sağlarız.
" } ] }