Armut Fidanı

Armut Fidanı, Türkiye'de yaklaşık olarak meyve yetiştirilmesi bakımından beşte birini yumuşak olan çekirdekli meyveler yani ayva, elma ve armut fidanı çeşidi oluşturmakta ve bunun da yaklaşık olarak %18'i armuttur. Dünyada üretilen armut bakımından yurdumuz Amerika, Japonya, İspanya, Fransa ile Almanya'dan hemen sonra 6. Olarak yer aldığı bilinmektedir.

Armut fidanı için gerekli olan iklim türü


Armut ılıman bir iklimin meyvesidir. Kış aylarında elma kadar olmasa da dayanıklı olduğu söylenebilir. Armutlar özellik bol güneş alan ve yaz aylarında oldukça sıcak olan yerlerde kolayca yetiştiğini söyleyebiliriz. Armutta don vurma olayı söz konusu olduğundan don tehlikesi olmayan yerlerde armut fidanının kurulumunun yapılması şarttır. Armut fidanını yetiştirmeyi kısıtlayan en etkili faktörlerin başında aslında kışın soğuk alma ihtiyacı gelmektedir. Armut fidanında kış soğuklama ihtiyacı yaklaşık olarak 7 derecenin altında geçen süre 1200 saat olarak giderilmesi gerekir. Eğer armut ağaçlarının bu belirtilen ihtiyacı giderilmez ise çiçeklenme durumu geç ve de düzensiz bir biçimde gerçekleşir.

Armut fidanı için toprak isteği durumu


Armut fidanı toprak bakımından seçici olduğu söylenemez. Bunun yanı sıra toprak ne kadar derin, sıcak, geçirgen ve de besin maddesi bakımından zengin olur ise armut fidanı gelişmeleri de o kadar iyi olur ve verim bakımından da o nispette yüksek oranda fayda sağlanır.
Oldukça kuru, taşlı ve derinliği az olan toprak türlerinde yetişen armut fidanları ise meyve bakımından biçimsiz ve oldukça çok kumlu olduğu söylenebilir. Nemli ve ağır olan topraklarda yetiştirilmesi sağlanan sofralık armutların orta kısımları kaba ve de tatları oldukça yavan olur. Bol verim sağlanan armut fidanları ve yüksek kalitede meyveler elde etmek isteyen bir birey için armut fidanının derin, sıcak, geçirgen ve iyi drene edilmiş olan tınlı toprak türlerinden yetiştirilmesi gerekmektedir.

Armut fidanları anaçları


Armut fidanlarında üretildiği toprak ve elde edilecek olan ağaçların büyüklüğü bakımından başlıca bilinen iki çeşit anaç kullanıldığı bilinmektedir. En bilinen anaç türü ise armut çöğürleridir. Bunlar oldukça büyük ağaç meydana getirirler ve çok derin toprak isterler. Bodur bir ağaç elde etmek için ise ayva anacı üst kısımlarına aşılanabilir. Bu durumda da daha az derin toprakların dikimi sağlanabilir. Fakat bahsetmiş olduğumuz ayva anacı kışın armut çöğürü kadar dayanıklı değildirler. Ayrıca ayva anacı fazla kireçli toprakları da sevdiği söylenemez.

Armut fidanı çeşitleri

Armut fidanı çeşitleri ya tamamen ya da kısmen kendisine kısır olduğu söylenebilir. Yani sadece tek başlarına iken yeterli bir miktarda verim sağlanamaz. Bundan ötürü güvenilir ve bol verim almak istiyorsanız birbirini iyi dölleyen ve aynı zamanda da çiçek açabilen çeşitleri de birlikte dikilmesi gerekmektedir. Bahçeye ürün ekerken tozlayıcıları da çeşitli bir biçimde yerleştirmek gerekmektedir. En azından her yıl için devamlı bir şekilde istikrar sağlayabilmek için yani sürekli olarak ürün alabilmek adına tozlayıcı miktarını yüzdelik dilim olarak 20 ile 50 civarlarında ayarlamak gerekmektedir. Tozlayıcılar eşit bir miktarda dikilmesi gerekmektedir.

Armut fidanlarından verim alabilmek için sadece tozlayıcıların olması da yeterli olduğu söylenemez. Bunun yanı sıra iyi bir tozlanmanın sağlanabilmesi için bahçenizde mutlaka arıların da bulunması şarttır. Diğer bilinen meyve türlerinden biraz daha farklı bir şekilde armut fidanı ve çiçeği içerdiği şeker oranı bakımından düşük olan çok az bir miktar nektar ürettiği bilinmektedir. İşte tam da bu yüzden yetiştirilecek olan armut bahçelerinde daha çok miktarda tozlayıcı türü ve arı çeşidi bulunması gerekmektedir. Yaklaşık olarak 4-5 dekara kadar kuvvetli arı kolonisinin olması daha uygundur.

Hasat zamanı geldiği zaman erken olan üründen geç olana kadar üretimi tahmin edilen çeşitleri için temmuz ayının başında ve de eylül ayının sonunda yaklaşık olarak da on günlük bir arayla toplanması gerekmektedir. Bilinen armut fidanı çeşitleri ise şunlardır:

Akça armudu fidanı, Mustafabey armudu fidanı, Wilder armudu fidanı, Beurre Precoce Morettini armudu fidanı, Coscıa armudu fidanı, Santa Maria armudu fidanı, Dr. Jules Guyot armudu fidanı, Satrkrimson armudu fidanı, Williams armudu fidanı, triumph de Vienne armudu fidanı, Grand Champton armudu fidanı, Beurre Hardy, Abbe Fetel armudu fidanı, Duchesse Dangouleme armudu fidanı, Beurre Bosc, Doyenne du Comice, Beurre Clairgeau, Passa Crassane ve Ankara armudu fidanını sayabiliriz.
18.01.2024 22:28:45
Armut Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Armut Fidanı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Armut Fidanı"
Her sene armutlarımı düzenli bir şekilde ilaçlarım. Ancak bu sene ilaçlamayı maddi sebeplerden ötürü bir ay kadar geciktirdim. Şu an neredeyse armutlarımın birçoğu kurtlandı ve ne yapacağımı bilmiyorum. Böyle bir durumda nasıl bir önlem alırsam diğer sağlam olan meyveleri kurtarabilirim acaba? Bu konuda önerilerinizi bekliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Kubat . 27.10.2018 14:25:18

Çay Fidanı

Çay Fidanı; çaygiller ailesine ait bir bitkidir. Çay fidanının, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi olarak kullanılan bitkidir. Çay fidanın çeşidi o...
Devamını Oku

Red Globe Üzüm Fidanı

Red Globe Üzüm Fidanı, genellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilir. Salkım şekli yuvarlak olup tane sıklığı bakımından gayet dolgundur. Salkım...
Devamını Oku

Yediveren Limon Fidanı

Yediveren Limon Fidanı: Yediveren limon iklim şartları uygun olduğu sürece çiçeklenme ve meyve vermesi bütün sene süren bir meyve ağacıdır. Meyveleri diğer l...
Devamını Oku

Aronia Fidanı

Aronia fidanı, dünya üzerinde daha çok soğuk Avrupa ülkelerinde popüler olan ama ne yazık ki ülkemizde pek tanınmayan, son yıllarda hobi müşterileri say...
Devamını Oku

Bodur Zeytin Fidanı

Bodur Zeytin Fidanı, Avrupa'da çoğunlukla İspanya'nın Arbeca şehrinde yetiştirildiği için arbequina olarak da bilinir. Bu fidandan elde edilen zeytinyağının ...
Devamını Oku

Mavi Gül Fidanı

Mavi gül fidanı, doğal yöntemlerle mavi renk olarak yetişmesi mümkün olmayan bir tür güldür. Mavi gülün anlamı diğer renkte olan gül çeşitleri gibi pek çok h...
Devamını Oku

Begonvil Fidanı

Begonvil Fidanı, Begonvil fidanı sarıcı bir bitkidir bir yere tutulması gerekir. Sıcak hava iklimine uygun olan begonvil fidanı ülkemizde Akdeniz ve Ege bölg...
Devamını Oku

Çam Ağacı Fidanı

Çam Ağacı Fidanı, çamgiller familyasından bir bitkidir. Çam ağacı fidanı, iğne yapraklıdır. Çam ağacı fidanının, Türkiye'de sarıçam, Halep çamı, karaçam, fıs...
Devamını Oku

Gemlik Zeytin Fidanı

Gemlik Zeytin Fidanı, Zeytin; Binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece önemli olan bir bitkidir. Ülkemiz ger...
Devamını Oku

Çilek Ağacı Fidanı

Çilek Ağacı Fidanı: Çilek ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştirilen ve ekonomi olarak çok avantajlı bir ağaç türüdür. Asya ülkeleri genelinde çok sev...
Devamını Oku

Sarılop İncir Fidanı

Sarılop incir fidanı, Sarı lop incirinin meyveleri yuvarlak, basık şekilli, tane ağırlığı 65-75 gram ağırlığı arasındadır. Kabuk sarı renkte ve kolay soyulur...
Devamını Oku

Hurma Fidanı

Hurma Fidanı, Ağaçlarda insanlar gibidir. Tabi ki hurma ağaçları da öyledir. Dikilen hurmaları bizler yeni doğan küçük bir bebeğe benzetiriz. Hurma fidanları...
Devamını Oku

Fidan Aşılama

Fidan Aşılama: bir bitkinin küçük dal parçasını alıp diğer bitkiye kaynaşmasını sağlamaktır. Üretimi zor olan bitkiler veya ağaçların üretilmesinde kull...
Devamını Oku

Eşek Zeytin Fidanı

Eşek Zeytin Fidanı, Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata yöresine özgü bir çeşittir. Farklı yörelerde Palamut Zeytin, Kalamata, Teke veya Tekir, Çelebi ol...
Devamını Oku

Ihlamur Fidanı

Ihlamur Fidanı, Ihlamur 25-30 m ye kadar uzayabilen yaprakları kalp şeklinde ıhlamurgiller familyasında olan bir ağaç türüdür. Ihlamur Ana vatanı Orta A...
Devamını Oku

Fındık Fidanı

Fındık Fidanı, alırken 1-2 yaşında hastalıksız, iyi yetişmiş ve kökleri zarar görmeden çıkarılmış olduğuna dikkat edilmelidir. Fındık Türkiye'nin Karade...
Devamını Oku

Palmiye Fidanı

Palmiye Fidanı: palmiye, palmiyegiller familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen ve hoş bir görüntü oluşturan türlerin ortak adıdır. Palmiyelerin konik...
Devamını Oku

Goji Berry Fidanı

Goji Berry Fidanı: Goji berry çok hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren ve çalı şeklinde olan bir meyve ağacıdır. Goji berry meyvesi kırmızı parlak çok lez...
Devamını Oku

Kestane Fidanı

Kestane Fidanı, dünyada Asya, Afrika ve Amerika kıtasında yetişir. Hepsi birbirinden farklı 12 adet çeşidi bulunur. Bunlardan en kalitelisinin anavatanı Anad...
Devamını Oku

Nikah Fidanı

Nikah Fidanı, evet doğru duydunuz, nikah şekeri falan değil, bildiğiniz nikah fidanı! Adetlerimiz gereği nikahlarda şeker, araba süsü, kokulu çiçek gibi birç...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çay Fidanı
Red Globe Üzüm Fidanı
Yediveren Limon Fidanı
Aronia Fidanı
Bodur Zeytin Fidanı
Son Forum Konuları
Çınar Ağacı
Alıç Ağacının Hangi Türleri Var ?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024