Goji Berry Fidanı Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Goji Berry Fidanı Türleri ve Özellikleri

Goji Berry Fidanı:

Goji berry, hızlı büyüyen ve kısa sürede meyve veren çalı formunda bir bitkidir. Goji berry meyvesi, parlak kırmızı ve oldukça lezzetlidir. Dünya genelinde yüksek besin değeri ile bilinir ve yaygın olarak tüketilir.

Goji Berry Meyvesinin Özellikleri:

Goji berry meyvesi bol sulu ve tatlıdır. Sağlığımıza çok sayıda fayda sağladığı için meyvesi tamamen tüketilebilir. Ayrıca goji berry ağacının yapraklarıyla yapılan çay da sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Goji Berry Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Goji berry, sıcak ya da soğuk fark etmeksizin -25 derecede ve +42 derecede yetişebilir. Goji berry fidanı, bahçelerde veya balkonlarda saksı içinde yetiştirilmeye uygundur. Ancak çok nemli ve su tutan yerlerde verim düşebilir. İyi bakıldığında, fidanlar iki yıl içinde bereketli meyveler vermeye başlar.

Goji Berry Fidanı Yetiştirme Yöntemleri:

  • Tohum ekerek fidan elde etmek.
  • Çelikleme yöntemi ile fidan elde etmek.
  • Doku kültürü yöntemi ile fidan üretmek.

Goji Berry Erkek ve Dişi Fidan:

Goji fidanları, erkek ve dişi olarak ayrılmasa da birlikte dikildiklerinde döllenme nedeniyle verim artışı %20-25 oranında olabilir.

Fidelerin Su İhtiyacı:

Fidelerin ilk dikildiği aylarda mutlaka sulama yapılmalıdır. En ideal sulama yöntemi damla sulamadır. İlk 1-2 yıl boyunca yaz aylarında fidelerin kurumasını önlemek için sulama devam etmelidir. Dört yıl sonra ise sulama işlemi nadiren yapılabilir.

Toprak Türü:

Fideler, balçıklı, kumlu ve killi topraklara dikilmelidir. Toprağın organik gübrelerle takviye edilmesi önerilir.

Goji berry fideleri, köklerinin rahatça girebileceği, doğrudan güneş alan ve 70 cm derinlikteki çukurlara dikilmelidir. Fidelerin çalı şeklinde büyüyeceği için dikim aralığı 3-4 cm olmalıdır.

Goji berry fidanı tohumları, olgunlaşmış meyvelerden kurutularak, güneş ışığı görmeyen serin bir depoda saklanır. Bu tohumlardan elde edilen fidanlar sağlıklı ve hızlı meyve veren ağaçlar olur.

Çalı şeklinde olan goji berry ağacı, ülkemizin her yerinde yetiştirilebilir. En kolay fide üretimi, kurutulmuş ve depolanmış tohumlarla yapılır. Goji berry tohumları, kapalı bir alanda seralarda çimlendirilerek hızlıca fideler elde edilir.

Kapalın alanlarda, ocak veya şubat aylarında tohumlar ekilir. Tohumlar çimlenip fidanlar yeterli büyüklüğe ulaştığında dış ortama ekilecek hale gelir. Bu aşamada, fidanlar saksılara alınır. Goji berry fidanlarının dikime hazır olması için bir yıl beklenmelidir. Sonbaharda dikilecek alanlarda açılan çukurlara, fidanların köklerinden üç sürgün dışarıda kalacak şekilde bükülerek dikilmesi önerilir. Bu şekilde dikim, fidanın çalı şeklinde büyümesi ve dikildiği ortama daha hızlı uyum sağlaması için yapılır.

Goji berry fidanları çelikleme yöntemi ile çoğaltılabilir. Temmuz ve Ağustos aylarında alınan kalem çelikler, saksılarda veya torbalarda torf ve kumlu topraklarda kolayca köklenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nazlan

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Goji berry fidanını kısa sürede meyve vermesi ve parlak kırmızı meyveleriyle dikkat çekiyor. Ancak ilk dikim esnasında sulama ve toprak seçimi konusunda nelere dikkat etmeliyim? Bu bitkiyi balkonumda saksıda yetiştirebilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nazlan,

Goji berry fidanını yetiştirirken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. İlk olarak, sulama konusu oldukça önemli. Fidanı diktikten sonra toprağın nemli kalmasına özen göstermelisiniz. Ancak fazla sulamaktan kaçının, çünkü fazla su köklerin çürümesine neden olabilir. Toprağın hafif nemli olması yeterlidir.

Toprak seçimi konusunda ise, goji berry bitkisi iyi drene edilmiş, hafif asidik ve organik madde açısından zengin toprakları sever. Eğer balkonda saksıda yetiştirecekseniz, saksının altında suyun rahatça akabileceği delikler olmasına dikkat edin. Ayrıca, toprak karışımına biraz kum ekleyerek drenajı artırabilirsiniz.

Balkonda saksıda yetiştirmek de mümkündür, fakat saksının yeterince büyük olmasına ve bitkinin köklerinin rahatça gelişebileceği bir ortam sağlayacak derinlikte olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca, bitkinin bol güneş ışığı alabileceği bir konuma yerleştirmeniz önemlidir.

Başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Antep Fıstığı Fidanı Türleri ve Özellikleri

Antep Fıstığı Fidanı Türleri ve Özellikleri

Altay Ceviz Fidanı

Altay Ceviz Fidanı

Domat Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği

Domat Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği

Mandalina Fidanı Türleri ve Özellikleri

Mandalina Fidanı Türleri ve Özellikleri

Çam Ağacı Fidanı Çam Fidanının Dikimi

Çam Ağacı Fidanı Çam Fidanının Dikimi

Güncel

Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri

Limon Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Bodur Kiraz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Bodur Kiraz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ihlamur Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Fidanı Türleri ve Özellikleri